-
15 август 2017 10:29
- 1915
- 1
Паелята е може би най-известното испанско ястие, или иначе казано „перлата“ на испанската кухня. Приготвя се на основата на два сорта ориз- „Бомба“ и „Каласпара“, съобщават от foodpanda.
Причината е, че имат специфични характеристки- способността да абсорбират вода без да се разкашкват и устойчивостта на разрушаване по време на готвене, като се запазват всички вкусове и аромати. Оризът първоначално не се отглеждал в големи количества в Испания до пристигането на арабите, който започват търговията с шафран, която е една от основните състваки на паелята. И до днес в арабския свят витае митът, че думата „паеля“ идва от арабската дума „бакия“, която означава остатъци.
Първите записи за съществуването на това ястие датират от 18-ти век, в района на езерото Албуфера, Валенсия. Именно „paella valenciana” (паеля Валенциана) е най-разпространената и до днес. Основните съставки за тови вид паеля са: пилешко и заешко месо, зелен боб, бакла, лук, домати, ориз и шафран. В зависимост от региона, могат да бъдат добавени и артишок, патешко месо, червен пипер, охлюви.
Други видове паеля са: „паеля Маринера“, която се приготвя с риба или морски дарове, „паеля Демонтаня“(планинска паеля), която се приготвя със заешко месо, пиле, бутифара(вид испанска наденичка), ребра и гъби, „паеля Мар и Монатаня“ (Море и Планина), която е съчетание на риба и месо, „паеля Микста“, която е съчетание на различни видове меса, зеленчуци, риба и понякога чоризо, според вижданията на готвача. Рядко се среща вегетарианска паеля („паеля де вердурас“ – паеля Вегетариана). Освен задължителния шафран за паелята се използват подправки като червен пипер, розмарин и карамфил.
При приготвянето на паелята, оризът се нуждае от правилния източник на топлина и съд. Ако се приготвя на огън, то паелята придобива естествено опушен аромат. Другият начин е съдът да бъде поставен върху апарат, който наподобва газов котлон, с концентрични кръгове, които разпределят топлината равномерно по целия съд. Съдът, в който се приготвя паелята е другото важно нещо за това ястие. Това е вид широк плитък тиган с голяма площ, с две или повече малки дръжки според неговата големина, изработен от желязо или чугун. Това съотношение между големина, форма, материал, поддържа подходящото съотношение на изпаряване на течността (бульона) и равномерното готвене на ориза.
Размерът на съда варира от това дали паелята ще бъде приготвяна за един човек или за повече. Когато е готова, паелята се сервира на масата директно със съда, в който е приготвена. Във Валенския, оризът се слага, когато бульонът заври. В областите Аликанте и Мурсия, запържват ориза, заедно с другите продукти, за да се образува филм, около зрънцето като по този начин, оризът остава разделен и трудно се преваря. В провинция Аликанте, „паеля“ се нарича както ястието, така и съдът, в който се приготвя. В останалата част на Испания, съдът се нарича „паелера“.
Последвайте канала на
Свързани новини
Жители на Барселона протестират срещу безконтролния растеж на туризма
12 август 201717:13
За мигрантите Испания е по-безопасна
11 август 201714:53
Задържаха в Испания турски писател и журналист
08 август 201714:20
Поне 187 африкански мигранти нахлуха от Мароко в Испания
07 август 201714:07
Заподозрян джихадист, екстрадиран от Испания, се яви пред съдия в САЩ
22 юли 201707:45
Българи източили 1,5 млн. евро с бъбречни трансплантации испански служби
07 юли 201720:50
Арсенал 1:0 Челси, греда на Челси
Лацио 1:0 Ювентус, гол на Кастейянос
Левски срази ЦСКА във финал №2 и е на победа от титлата
Козирката на стадион "Българска армия" вече е в историята
Съдия №1 на България свири дербито между ЦСКА - София и Левски
Спартак зарадва "Балканстрой" с победа над лидера, който беше без две от звездите си
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Проф. Христова: Има опасност от епидемия от коклюш, за неваксинирани болестта протича изключително тежко
23 април 202420:12
Журналист за "Турски поток": Поръчители и изпълнители са се събрали в пълно нарушение на ЗОП
23 април 202420:05
Асен Василев: Фалитът на държавата отново се отложи!
23 април 202420:42
Антоанета Цонева: Притеснително е, че ЦИК разпредели над 80% от председателите на районните избирателни комисии към ГЕРБ и ДПС
23 април 202419:00
Водещите новини! Главчев вече е и министър на външните работи. Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша (и още…)
23 април 202418:58
Журналистът Димитър Стоянов е пуснат под гаранция
23 април 202419:54
Велизар Шаламанов: Русия трябва да бъде убедена, че не може да спечели войната в Украйна
23 април 202418:06
Серия от верижни катастрофи на АМ „Тракия“
23 април 202419:45
Иран заплаши да унищожи Израел, ако предприеме атака по негова територия
23 април 202421:03
2017.08.15 | 16:35