Световен ден на динята е

  • 03 август 2017 14:48

  • 5791
  • 1
Световен ден на динята е
© pixabay.com

В разгара на лятото сме и неслучайно  днес е  денят на най-летния плод, а именно  динята.

На 3 август се чества Световният ден на динята. Празникът запова да се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по това време са замерване с дини и надплюване със семки.

Любопитно е, че има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света.

 Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини.
Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук.



Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност.
Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

У нас в  село Петревене ежегодно през месец август се провежда „Ден на дините“. Също така на 03 август в село Салманово, област Шумен и село Никюп, област Велико Търново се провежда традиционен фестивал на динята.

Полезните качества на този плод  са неуспорими.

Известният китайски фармацевт Ли Шъджън в своя труд „Основи на фармакопедията" споменава, че динята не само утолява жаждата и разхлажда, но и улеснява уринирането, подобрява кръвообращението, пречиства организма.

От гледна точка на съвременната медицина, можем да използваме динята като допълнение към лечението на синдроми като висока температура, жажда, проблеми с уринирането, прекалено потене, нервност, причинени от топлинен удар или лятна настинка.

Ето и как да си приготвите разхлаждаща напитка от диня в летните жеги:

• диня - 300 г

• захар - 3 с.л.

• лимони - 1 бр.

• минерална вода - 700 мл

Начин на приготвяне

Добре изстудените парчета диня се почистват от семките и се пасират в блендер. Към тях се добавят сокът от лимона и медът. Получената течност се смесва с водата в голяма кана. 

След това се пресипва в чаши, които могат да бъдат украсени по ваш вкус. 

Обикновено тази разхлаждаща напитка се сервира със сламка и кубчета лед

Последвайте канала на

Нора Виткова
5791 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ивох

2017.08.03 | 16:07

1
• диня - 300 г • захар - 3 с.л. • лимони - 1 бр. • минерална вода - 700 мл Мед ???

Добави коментар

Водещи новини