Учени откриха нов забележителен вид жаба

  • 29 май 2017 10:26

  • 3198
  • 0
Учени откриха нов забележителен вид жаба
©

Учени откриха нов забележителен вид жаба със зелен петнист гръб и "червено сърце видимо изцяло" отдолу, благодарение на прозрачната мембрана, покриваша органите й, разказва New Scientist, цитира nauka.offnews.bg.

И за съжаление новооткритият вид е застрашен от изчезване, заради унищожаването на местообитанията му.

Жабата (Hyalinobatrachium Yaku), идентифицирана чрез комбинация от теренни изследвания в Амазонските равнини на Еквадор и секвениране на генома й в лаборатория, показва уникални физически и поведенчески черти.

Тъмнозелените петна по гърба и характерният й призив и репродуктивно поведение я определят като отделен вид от вече известните жаби.

"Мъжките пазят яйцата, които са положени отдолу на листата на дърветата докато се излюпят и паднат във водния поток", разказва Хуан Гуаясамин (Juan Guayasamin) от Universidad San Francisco в Кито, Еквадор. "Аз работя с жаби всеки ден и това е един от най-красивите видове, които някога съм виждал".

"Не всички стъклени жабите (сем. Centrolenidae) имат сърца, които са видими през гърдите. При някои от тях самото сърце е бяло, така че не се вижда червената кръв ", обяснява Пол Хамилтън (Paul Hamilton) от американската организация с нестопанска цел Biodiversity Group.

Не е известно защо някои видове имат различни нива на прозрачност, но тази жаба "ще ни помогне да разберем еволюционния модел, който е довел до появате на стъклените жаби", казват изследователите.

"Земноводните са най-застрашения клас гръбначни на планетата", разказва Ариадна Ангуло (Ariadne Angulo), специалист по земеноводните от Международния съюз за опазване на природата (International Union for Conservation of Nature). "Видовото богатство на групата все още не е напълно открито. От 2005 г. ние идентифицирахме между 100 и 200 нови вида земноводни годишно".

Далеч по-малко са открити нови бозайници и птици, тъй като по-голямата част от видовете вече са описани, отбелязва Ангуло. "Но тъй като има толкова много неоткрити видове земноводни, предвид протичащото разрушаване на местооботанията им, някои от тях могат да изчезнат, преди дори да узнаем за тях".

За размножаването на стъклените жаби са нужни девствени потоци. "Ако потокът пресъхне или се замърси, жабите не могат да оцелеят", отбелязва Хамилтън.

Все още не знаем достатъчно за новия вид, за да се определи дали официално може да се считат за застрашени. "Ние знаем обаче, че техните местообитания бързо изчезват. Добивът на петрол се разпространява в ареала на този вид, както и изграждането на пътища", разказва Хамилтън.

"Ние се надяваме откриването на тази стъклена жаба да помогне да се разбере какво още може да бъде загубено с продължаващия добив на изкопаеми горива, освен което вече знаем за промените в климата", заяви Хамилтън.

Novini.bg
3198 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини