Откриха неизвестна форма на живот 10 км под Марианската падина

Международен екип учени откри следи от живот на 10 км под дъното на Марианската падина или на общо около 20 км дълбочина под морското ниво.

Изследователите са намерили доказателства за дейността на организми в образци от минерала серпентин от хидротермалните извори, съобщава Phys.org, цитира nauka.offnews.bg.

Марианската падина е най-дълбокият участък на световния океан. Най-ниската й точка е 10 994 метра под морското равнище. Предишни изследвания показват, че Марианската падина се е образувала в резултат на подпъхването на Тихоокеанската тектонична плоча под плочата Филипини, един процес, наречен субдукция.

В хода на това изследване учените извличат 46 проби серпентин близо до калния вулкан Южен Чаморо с помощта на дистанционно управлявани подводни апарати, наречени Remotely Operated Vehicles (ROVs).

Виж още: Животът може да се зародил под повърхността на Земята

Серпентинът е минерал, който се образува, когато оливинът в горната мантия среща водата, избутана от зоната на субдукция. Такива реакции произвеждат метан и водород, които отбелязват изследователите, могат да се използват като източник на енергия за жизнената дейност на микроорганизми. Серпентинът се изтласква към повърхността на морското дъно с хидротермални извори, където изследователите го откриват.

След изследване на пробите учените установяват, че в минералите има следи от органичен материал, който е много подобен на произведения от микроби, обитаващи по-достъпни места. Това означава, че има живот дълбоко под повърхността, отбелязва екипът.

В предишни проучвания, бе установено, че серпентинът се формира на десет километра под дъното на падината.

По този начин се оказва, че това са следи от живи организми, обитаващи невероятна дълбочина под морското ниво - около 20 км.

Коментари

 1. 2017.04.14 | 21:25
  На баба ви фърчилото! На Земята не може да откриете на два метра какво има, а го открихте на 10+ 20=30 километра под морското ниво!
  1. 2017.04.18 | 16:10
   Стига сте писали тъпотии и простотии. Виждате, че новината е за наука, а не за политика. В тази новина се говори за наука. Не натоварвайте другите потребители с политически преценки и хейт. Тази новина ме отпуска, а вие ме натоварвате, като ме принуждавате да чета за политика
 2. 2017.04.18 | 10:47
  Бойкооо курвооо ходи да резнеж лентичката
 3. 2017.04.15 | 18:40
  Уранът под Хасково се добива от 60-те години на миналия век. Защо БКП/БСП не направи нищо, за да предпази Българите от радиацията? Или просто тихомълком комунистите изтребват Българската нация!
 4. 2017.04.14 | 23:14
  Седесарски ембрион, то се вижда.
 5. 2017.04.14 | 21:25
  може би са те
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет