Илон Мъск заяви, че ще стигне Марс 10 години преди НАСА

27 септември 2016 18:59

Илон Мъск заяви, че ще стигне Марс 10 години преди НАСА
© Getty Images
7953 5

Днес, 27 септември, основателят на SpaceX, Илон Мъск, заяви пред света, че иска да колонизира Марс в едночасова реч пред Международния конгрес по астронавтика в Гуадалахара, Мексико, съобщи The Verge.

Предприемачът Илон Мъск си е поставил амбициозен график за колонизирането на Марс. Той смята, че компанията му, SpaceX, ще започне първата си пилотирана мисия през 2024 г. - едно десетилетие по-рано от амбициите на НАСА,  пише nauka.offnews.bg.

"Това може да звучи доста лудо", заяви Мъск, когато обяви за първи път за намеренията си през април. "Но най-малко трябва да е забавно".

Мисията SpaceX се отличава от традиционните играчи в космическия отрасъл като например Lockheed Martin и Boeing. "Тя не е просто изпълнител на отбранителни договори, тя има мисия и трансформираща цел да направи човешката раса междупланетен вид", заяви Питър Диамандис (Peter Diamandis), основател на XPrize и компанията Planetary Resources, която има за цел да добива полезни изкопаеми от астероиди, предава The Guardian.

"Тук има повече голяма амбиция, отколкото просто рентабилност. Това е нещо, което традиционната космическа индустрия не може да се постигне," добави той. "Това виждане е опияняващо и силно".

SpaceX разработва технологии, като например ракети за многократна употреба и метанови двигатели, необходими за достигане на дълбокия космос. "SpaceX приема рискове и насърчава иновациите за собствена сметка далеч по-бързо, отколкото правителството някога може да се го направи", обяснява Диамандис.

Такава целеустремена инженерна мисъл е ехо от това, което беше НАСА по време на космическата надпревара, когато правителството на САЩ бе решено да изпревари руснаците на Луната. Днес правителството на САЩ стана много по-чувствително към риска, коментира Диамандис. "НАСА загуби в някои отношения".

Късно в неделя вечер, 26 септември, Мъск показа тестовете на новия мощен двигател Raptor, който може би ще осъществи амбициозната цел за полети до Марс. SpaceX проведе първия си тест с пълен капацитет на двигателя Raptor, който се очаква да бъде също толкова мощен, колкото основните двигатели, които извеждаха космическите совалки. Ако всичко върви по план, множество двигатели Raptor ще докарат първите заселници на Марс.

Снимка: Twitter

Novini.bg
7953 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Mitaka

2018.02.07 | 17:42

5
въздух под налягане.....с двигателя раптор и до Гурмазово не можеш да стигнеш...вече 4 години нищо не са изтреляли в космоса ,ама плямпат за Марс.....глупости..!!

2018.02.07 | 17:42

4
а путин е заспал и не чува
Крум Усаински-Крупник

2018.02.07 | 17:42

3
Цървули!!!Американците ще колонизират Слънчевата система!!!САЩ са единствената държава,която има амбицията,волята,научно-техническият и финансов потенциал да го постигнат!!!Щом Елон Мъск го е заявил публично,значи е въпрос на време да се осъществи!!!

2017.01.19 | 23:26

2
No way out!
Мюлер

2016.09.27 | 21:23

1
Само дето речта ще бъде утре на 28.09...

Добави коментар

Водещи новини