Птиците си поспиват, докато летят

  • 10 август 2016 13:36

  • 2449
  • 1
Птиците си поспиват, докато летят
© GettyImages

Учени са успели да изследват птици, спящи по време на полет. Това се случва за първи път, макар отдавна да бе подозирано, че подобно явление съществува. Така или иначе, начинът, по който птиците си почиват във въздуха, се оказа много по-различен, отколкото изследователите очакваха.

Откритието най-накрая обяснява как някои видове могат да летят с дни и седмици, без да се приземяват - нещо, което предизвиква спорове в средите на биолозите от десетилетия.

Незнаейки какво се случва в небето, учените не са били сигурни дали птиците остават будни през целия полет, или просто в даден момент едното полукълбо на мозъка „се изключва“ – нещо, което вече е било наблюдавано при патиците.

Новото проучване разкрива очаквани и неочаквани детайли, пише "Списание 8", позовавайки се на Science Alert. Измервана е мозъчната активност на фрегатите – морски птици, които със седмици се реят без прекъсване над океана в търсене на риба. В даден момент спира мозъчната дейност на едното полукълбо, а след това ролите се сменят - показват данните. Но това, което изненадва учените, е, че има период, в който в режим на почивка са и двете полукълба наведнъж – нещо, което не предполагаше, че е възможно по време на полет.

За целите на експеримента екип от Института по орнитология „Макс Планк" в Германия е разработил малко устройство, което може да измерва електроенцефалографските (ЕЕГ) промени в мозъчната активност на птиците. Устройството, което нарекли „записване на данните от полета", засича различни фази на съня.

Прикрепили го към 15 възрастни женски фрегати, които за 10 дни прелетели повече от 3000 километра, докато устройството набирало данни, а прикрепеният към него джипиес следял позицията и надморската височина.

Оказало се, че през деня птиците били будни и активно търсели риба. Но след като слънцето залязвало, пернатите „превключвали“ към нискочестотен сън за няколко минути през определен период от време.

Наистина, най-често птиците давали почивка само на едната половина от мозъка си, което учените очаквали. Не само патиците, но и делфините могат да плуват спейки, докато едното полукълбо на мозъка е будно и следи за опасности. По време на тази почивка едното око на фрегатите е отворено, за да ги предпазва от сблъсъци.

В редки случаи птиците изпадали в дълбок сън с бързо движение на очите. Това изненадало учените, които асоциират съня с пълна мускулна релаксация. Но при фрегатите, които си позволяват едва няколко секунди пълен покой по време на полет, единствената забележима мускулна релаксация се оказало леко клюмване на главата.

Все пак, може би най-голямата изненада за зоолозите бил фактът, че фрегатите спят по-малко от час на денонощие, или по-точно: 42 минути.

Novini.bg
2449 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.09.04 | 15:57

1
Значи и аз съм птица..В самолета много обичам да подремвам..

Добави коментар

Водещи новини