В уникалното езеро Медуза медузите умират

  • 11 май 2016 18:44

  • 2445
  • 0
В уникалното езеро Медуза медузите умират
©

Склонните към авантюри пътешественици отдавна са обикнали соленото езеро Медуза в архипелага Скалисти острови на Палау, в което може да се поплува в компанията на златни медузи.

Но както предупреждават учените, скоро тези същества може да изчезнат оттук, пише "МегаВселена".

Езерото Медуза е разположено в източната част на остров Ейл Малк. Неговите размери са 460 х 160 метра, а дълбочината му – до 50 метра. Езерото е известно с обособената популация на два вида сцифоидни медузи – златна (Mastigias papua) и лунна (Aurelia).

По оценки на организацията Coral Reef Research Foundation през март тази година езерото е наброявало 600 000 медузи, макар че преди тяхното количество е било средно осем милиона.

Ситуацията продължава да остава критична, предупреждават природозащитниците. През последните няколко седмици туристите не са открили нито една възрастна медуза в езерото, което накарало някои туристически компании да отменят излетите на езерото, съобщава National Geographic.

Учените засега не знаят каква е причината за изчезването на медузите, но основната версия е влияние на природния феномен Ел Ниньо, който е донесъл суша в региона – през първите четири месеца на тази година количеството на валежите в региона е станало най-ниското за последните 60 години.

Липсата на дъжд е повишила нивото на солеността на водите на езерото. Специалистите се надяват, че когато условията за живот на медузите в езерото се подобрят, тези същества отново ще могат да радват туристите със своето присъствие.

Последвайте канала на

Novini.bg
2445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини