Има живот в земната кора под океана

09 април 2016 19:33

Има живот в земната кора под океана
© GettyImages/Gulliver
7567 1

Американски хидробиолози откриха живи организми във водоносния слой на земната кора под океана, съобщи Лента. Активната микробна колония е в района на седиментното Северно езеро на западния склон на Средноатлантическия хребет. Бактериите живеят на дълбочина няколко десетки метра под водата. Океанът там е с дълбочина около 4,5 км.

Възрастта на колонията е осем милиона години. Те живеят на тъмно при температура 20-25 градуса Целзий. Това е значително по-малко от температурата на хидротермалните източници, достигаща до 400 градуса по Целзий. Проби с микробите са взети със сондиране. Подводната обсерватория в Северното езеро е започнала работа през 2011 г. През 2012 г. сондажът е достигнал 250 м под морското дъно. За изследването са използвани проби от 2014 г. Учените отбелязват, че за първи път са открили бактерии в студени участъци на океанското дъно.

По-рано живи организми са намирани в близост до хидротермални източници. Изследването е важно за разбирането на биоразнообразието и възможностите за извънземен живот. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънтифик рипортс" и на сайта на Морската биологична лаборатория при Чикагския университет.

Novini.bg
7567 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар

2016.05.31 | 13:58

88102
Ало, преписвачите и преводачите! Няколко десетки са метрите под земната кора, а не под водата! "Бактерии обитают в земной коре на глубине нескольких десятков метров под толщей воды глубиной около 4,5 километра."

Добави коментар

Водещи новини