Телесните мазнини са ключов фактор за доброто здраве

  • 08 март 2016 14:49

  • 4177
  • 0
Телесните мазнини са ключов фактор за доброто здраве
© Getty Images/Guliver

Кантарът в банята може и да показва задоволителни цифри, но не дава отговор на въпроса каква част от посоченото тегло се дължи на мазнини в тялото, а не на мускули. Резултатите от две нови изследвания потвърждават, че само на кантара не може да се разчита за цялата истина, когато се касае до свързаните с теглото рискове за здравето, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на публикации в сп. "Анали по вътрешна медицина".

Проучване на специалисти от университета на Манитоба, Канада, показва, че ниският процент на телесни мазнини е по-важен за здравето от ниското общо тегло.

Второ изследване на специалисти от Швеция и Ню Йорк показва, че млади хора, които не са в добра физическа форма, са по-застрашени да развият диабет тип 2 на по-късен етап от живота, дори и теглото им да е здравословно.

Какво трябва да знаят хората, загрижени за доброто си здраве? Макар и важен показател, индексът на телесната маса, отчитащ съотношението между теглото и ръста, не е идеалният. Като цяло е прието, че индекс на телесната маса над 25 е показателен за наднормено тегло, а над 30 - за затлъстяване.

Някои хора имат по-висок индекс на телесната маса, защото са мускулести. По-разпространен обаче е случаят, при който индивидите са с по-малко мускулна маса и повече мазнини, въпреки че индексът им на телесна маса е в порядъка на нормалните стойности.

Процентите на мазнините, костната маса, мускулите и водата в човешкото тяло се променят с възрастта, като тенденцията е за намаляване на мускулната маса и увеличаване на телесните мазнини. Резултатът е забавен метаболизъм, който улеснява натрупването на мазнини на средна възраст, въпреки че хората не са променили навиците си по отношение на хранене и физическа активност.

Резултатите от изследването на канадските специалистите, обхванало 50 000 души на и над средна възраст, показват, че повишеният процент на телесни мазнини, независимо от индекса на телесната маса, е свързан с понижен шанс за по-дълго преживяване. Рискът започва да се повишава, когато телесните мазнини са в порядъка на 36-38 процента. Оказва се, че теглото под нормата също застрашава оцеляването на индивидите.

Известно е, че високият индекс на телесна маса е един от най-сериозните рискови показатели за развитието на диабет тип 2. Резултатите от второто изследване на шведски и американски специалисти, базирано върху анализ на данни за около 1,5 милиона мъже, обаче показват, че слабата мускулна сила и/или недостатъчно добрата физическа форма са свързани с повишен риск от диабет, независимо от теглото.

Авторите на проучванията препоръчват да се вземат предвид и другите показатели, не само теглото, когато се прави оценка на здравословното състояние на индивидите, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4177 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини