Най-шантавите въпроси задавани на интервюта за работа

  • 20 декември 2014 08:20

  • 3819
  • 1
Най-шантавите въпроси задавани на интервюта за работа
©

Стотици хиляди книги са изписани за това как да се подготвим най-добре за интервюто за работа.

Специалистите по човешки ресурси почти с нищо не могат да изненадат кандидадите, тъй като почти всеки универсален (или оригинален) въпрос, който може да зададат, е описан някъде – в наръчник, в интернет или в социалните мрежи, пише в. Труд. Затова и въпроси като "Кое е най-силното Ви качество?" вече далеч не са на мода. Предлагаме Ви 19 от най-трудните въпроси на интервю за работа в САЩ, подбрани от водещи експерти в подбора на персонал. В скоби сме дали компанията, която ги е задала на интервюто и за каква позиция е било препитването.

Ако ви дадем кутия с моливи, изредете десет неща, които можете да направите с тях, които не са свързани с конвенционалната им употреба. ("Гугъл" - административен асистент)

Как бихте решили проблемите, ако бяхте от Марс? („Амазон - старши кадрови мениджър)

Какъв най-креативният начин, по който можете да счупите часовник? ("Епъл" - стажант)

Ако бяхте уличен знак, кой щяхте да бъдете? ("Пасифик сънуеър" - помощник продажби)

Диск се върти, но не се знае в коя посока. Ако ви дадат комплект карфици, опишете начина, по който ще разберете посоката на въртене на диска. (Майкрософт - инженер по софтуерна разработка)

На самолет има безброй черни и бели точки. Докажете, че разстоянието между черна и бяла точка е една единица. ("Голдман сакс" - технологичен анализатор)

Имате торба с n на брой връзки. На случаен принцип изтегляте край на връзка. Следващият път изтегляте още една връзка и връзвате двете заедно. Повтаряте процедурата, докато вече няма свободни краища на връзки. Какъв е очакваният брой на кръговете? ("Фейсбук" - стажант по бизнес операции)

Помислете за продукт или услуга, за които никой досега не се е сетил, които биха били революционни за университета ви. Как бихте ги промотирали? ("Джей Пи Морган" - маркетингов анализатор)

Искате да измислите телефон за глухи хора. Как ще го направите? ("Гугъл" - продуктов мениджър)

Защо не трябва да Ви наемем? ("Туитър" - рикрутър)

Как бихте направили дизайна на асансьор? ("Майкрософт" - стажант)

Гигант, който убива джуджета, нарежда десет от тях по височина - от най-ниското до най-високото. Всяко джудже може да види всички по-ниски от себе си отпред, но не и тези отзад. Гигантът на случаен принцип поставя черни и бели шапки на джуджетата. Никое джудже не може да види собствената си шапка. Гигантът казва на всяко джудже, че ще попита всяко джудже за цвета на шапката му като започне от най-високото. Ако джуджето отговори грешно, ще бъде убито. Всяко джудже може да чуе предишните отговори, но не може да чуе когато някое е убито. Джуджетата имат възможност да заговорничат, преди шапките да са сложени. Каква стратегия трябва да бъде използвана, за да бъдат убити възможно най-малко джуджета и колко най-малко джуджета могат да бъдат спасени с тази стратегия? ("Бит торент" - автомационен инженер)

Изредете възможно най-много продукти на "Майрософт". ("Майкрософт" - асистент-консултант)

Как ще разрежете кръгла торта на осем равни части? ("АИГ" - инвестицинен стажант)

Колко тежи Боинг 707? ("Голдман сакс" - операционен анализатор)

Как ще обясните какво е динамометър на осемгодишно дете? ("Тесла моторс" - инженерен техник)

Вярвате ли във висша сила? ("Пепси Ко" - мърчандайзър)

Как ще изчислите сблъсък между две движещи се сфери? Дайте както математически изчисления, така и алгоритъм. ("Електроник артс" - старши софтуерен инженер)

Как бихте реагирали на работа в екстремни метеорологични условия през цялата година? ("МТД продъктс" - продуктов тестер)

На някои от въпросите няма грешен отговор. При други решението е само едно. Трети изискват хитроумен изход. Помислете и проверете дали бихте спечелили интервюиращия. И дали според вас подобни въпроси може да бъдат зададени от работодател в България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3819 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ку.рю

2014.12.22 | 10:30

1
Ще ви дам само два въпроса, задавани ми на интервю за софтуерен инженер тук, в България, и то в далечната 1995 година: 1. На улицата намирате откъснат лист от книга без опознавателни знаци по него. Използвайки целия наличен ресурс на фирмата, предложете решение, зада разберете откъснатият лист от коя книга е. 2. Предложете начин (решение, алгоритъм) за приблизително опеределяне на броя на листата на дърветата в София (т.е. да се определи порядъка, а не точно число). Е, дали подобни въпроси могат да бъдат зададени от български работодател? Да, могат, и могат и тук да счупят тъпомера. Само да кажа, че след отговорите на въпросите не ми казаха дали съм отговорил вярно или не (или полувярно). Но не ме взеха на работа тогава в тази фирма, ама след тези въпроси аз не се и натисках много...

Добави коментар

Водещи новини