Откриха човешки зъби в статуя на Христос

  • 11 август 2014 08:32

  • 3882
  • 1
Откриха човешки зъби в статуя на Христос
©

Мистериозна статуя на Исус Христос шашна учените - най-вече с откритието, че има човешки зъби. Фигурата е намерена в храмов комплекс северно от Мексико сити. Предполага се, че е от XVIII век и дори видът й е достатъчно стряскащ, пише в. "България днес".

По тялото на спасителя се стича кръв, а в бузата му зее дупка. Божият син е приседнал в необичайна мъченическа поза, сякаш се опитва да подпре главата си с ръка.

Най-странното е обаче, че главата съдържа човешки зъби. Те са открити с рентген, когато мексикански археолози решават да реставрират находката.

"На рентгеновите снимки се видяха корените на зъбите. По първоначални заключения става дума за зъби на възрастен мъж", обясни пред BBC ръководителката на екипа реставратори Фани Уникел.

Според експертите зъбите най-вероятно са дарени от местен член на християнската общност по времето, когато започна създаването на статуята. През XVIII век не е рядкост мексиканците да предоставят дрехи и коси, които се вграждат в религиозни фигури, за да изглеждат те по-реалистично. За първи път специалистите се натъкват на вградени човешки зъби.

Обикновено за ченето и ноктите на подобни фигури са използвани животински кости, посочва още Уникел. Последното откритие е не само въздействащо с изображението на кървящия и продупчен Исус. Според археолозите прави впечатление и фактът, че вградените човешки останки са доста добре запазени.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3882 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2014.08.11 | 14:27

1
Тия и трупове за манекени слагат там!!!

Добави коментар

Водещи новини