Оригинално златно яйце на Фаберже бе открито в кухнята на търговец (снимка)

  • 19 март 2014 20:41

  • 7187
  • 0
Оригинално златно яйце на Фаберже бе открито в кухнята на търговец (снимка)
© Getty Images/Guliver

Уникално златно яйце на Фаберже на стойност $ 33 млн. бе открито в кухнята на търговец на метали за скрап, пише в. "Телеграф".

Собственикът го купил преди 10 години от пазар за антики за $ 13500. Изчислил, че може да спечели хилядарка, като стопи златото и продаде диамантите и сапфирите, декориращи 8,2-сант метровото яйце. Но кандидат-купувачът преценил, че цената е твърде висока и се отказал.

Тогава американецът оставил бижуто да му краси кухнята. То си стояло там, докато една нощ собственикът пише в търсачката "Гугъл" "яйце" и "Вашрон Константин", което било изписано на часовника вътре в яйцето. Натъква се на статия в британския в. "Телеграф", публикувана година по-рано със снимка на неговото яйце. И озаглавена: "Дали това яйце за $ 33 млн. не стои на вашата полица?"

Търговецът се свързва с експерта, споменат в статията - Кийрън Макарти от бижутерия "Ватрски", и долита в Лондон със снимка на яйцето.

"Вартски" купува яйцето за колекционер на Фаберже. То било одраскано на няколко места, за да се проверява дали металът е злато. Първо "Вартски" искали да махнат драскотините, но после решили, че те са част от историята на бижуто.

Яйцето е трето от общо 56 такива бижута, изработени от Карл Фаберже за руското императорско семейство. През 1887 г. цар Александър III го подарява за Великден на съпругата си Мария Фьодоровна. За последен път е показвано публично през 1902 г. Споменава се през 1922 г., когато болшевиките продават съкровища, за да имат пари за трактори.

Изследователи откриват, че през 1964 г. било продадено на търг за $ 1456 на жена купувач. Тя починала 2000 г. и имуществото продадено. Така яйцето попада на улична разпродажба на антики.

Мая Йорданова
7187 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини