Археолози откриха липсващата падаща врата от Западната порта на "Коваческо кале"

  • 30 септември 2013 13:34

  • 2517
  • 1
Археолози откриха липсващата падаща врата от Западната порта на "Коваческо кале"
©

Археолози откриха липсващата досега падаща врата от Западната порта при проучване на крепостта "Коваческо кале" край Попово.

Екипът на проф. д-р Иванка Дончева от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и Владимир Стойков от Община Попово вече шест месеца извършва спасителни разкопки на късноримския град, предаде БТА.

При прокопаване на трасето за поставяне на кабели за ел. осветление и видеонаблюдение на обекта, работници попадат на зид, широк близо 1,50 м и дълъг около 3,30 м. Той се състои от три добре обработени каменни блока, свързан е с кула и фундиран дълбоко в земята. Спешното му проучване показа, че това са основите, запазени дълбоко под античния терен на първата врата, охраняваща Западната порта на крепостта. Вратата, която се е вдигала и спускала отвесно, е служела за първо препятствие и се е намирала на около 8 м пред изцяло проучената двукрила порта.

Новото археологическо откритие ще промени в бъдеще и цялостната концепция в експонирането на техническото съоръжение, наречено "Западна порта", твърдят археолозите.

Теренът, в който бе открит зидът, се е смятал за проучен още през периода 1990-2002 г. Електрически стълб, поставен на това място, е попречил на археолозите да извършат цялостно и дълбочинно проучване.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2517 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Д.Димитров

2015.02.26 | 21:06

1
Където и да копнеш - история ! Но трябва и да се живее !

Добави коментар

Водещи новини