Откъде идват имената на големите компании в света?

  • 11 август 2011 12:45

  • 10323
  • 0
Откъде идват имената на големите компании в света?
© Internet

Употребяваме ги често и ги приемаме за неизменна даденост, но откъде всъщност идват имената на марки като "Ауди", "Кока – Кола", "Пепси", "Нинтендо", "Адидас" и "Рийбок"?

За много от тях съществуват различни слухове и измислени истории, но сайтът BuzzFeed.com се е постарал да събере на едно място истинския произход на имената на 50 от най-известните компании в световен мащаб.

Името на компанията за спортни облекла "Адидас" (Adidas) всъщност идва от галеното име на основателя й Адолф - Ади Даслър. Неговият брат пък Рудолф - Руди Даслър продължил бизнеса, като основал своя фирма за обувки на име "Руда" (Ruda), превърнала се по-късно в "Пума" (Puma).

Друга също така известна компания за спортни стоки "Рийбок" (Reebok) всъщност използва стилизирано името на сърнената антилопа, известна още като реебок или рийбок (на английски rhebok), която обитава южните части на Африка.

Компанията - производител Adobe е наречена на името на малък поток в Калифорния на име "Адоуб" (Adobe Creek), който минавал точно зад къщата на съоснователя й Джон Уарнок. Компанията "Ибей" (eBay) първоначално е била част от Echo Bay Technology Group, но желаното название за сайта EchoBay.com вече е било използвано от минна компания, разположена в Еко Бей (Echo Bay), Невада.

Телефоните "Нокиа" (Nokia) носят името на компания, която първоначално се е занимавала с производството на дървесина и след това на продукти от каучук във финландския град Нокиа.

Наименованието на една от препочитаните марки коли "Ауди" (Audi) пък идва от латинския превод на Horch или "слушай" от немски език. Преводът се е наложил, тъй като името на основателя на компанията Аугуст Хорх (August Horch) вече е било използвано в предишната му фирма за производство на коли.  

Името на марката коли "Сааб" (Saab) е съкращение на оригиналното наименование на компанията Svenska Aeroplan Аktiebolaget, което се превежда като "шведска самолетна компания".

Фотоапаратите "Канон" (Canon) пък носят името на първия апарат на Лабораторията за прецизни оптични инструменти, кръстен Kwanon. Един от техните конкуренти - компанията Nikon използва за име съкращението на оригиналното название на компанията Nippon Kogaku, което означава японска оптика. Подобен е и произходът на името "Нисан" (Nissan), което е съкращение на Nippon Sanyo – в превод "японски индустрии".

Една от може би най-известните безалкохолни напитки в световен мащаб "Кока - Кола" (Coca - Cola) е наречена на листата "кока" и ядките "кола", които се използват в оригиналната рецепта, с която се постига вкуса на напитката. Техният основен конкурент "Пепси" (Pepsi) е кръстен на храносмилателния ензим пепсин.

Веригата кафетерии "Старбъкс" (Starbucks) носят името на герой от "Моби Дик" на Херман Мелвил.

Името на игрите "Сега" (Sega) идва от съкращението на фирмата Service Games of Japan, която първоначално внася машини за пинбол в американските военни бази в Япония. Названието "Нинтендо" (Nintendo) пък се обяснява с превода на японското име Nintendou, в което nin може да се преведе като "положен", а ten-dou – като "рай".

Зад името на популярната компания за производство на детски конструктори "Лего" (Lego) стои датския изра leg godt, което означава "играй добре".

Произходът на името на марката "Сони" (Sony) идва от латинската дума sonus, която означава "звук". Избрана е, тъй като може да се изговаря лесно на различни езици.

Компанията за производство на техника "Шарп" (Sharp) е кръстена на първи продукт на фирмата – вечно острия молив (от англ. – ever-sharp pencil).  

Приятел на основателя на звукозаписната компания "Върджин рекърдс" (Virgin Records) Ричард Брансън предлага името, тъй като твърди, че те са "пълни девици в бизнеса" (на англ. - complete virgins at business).

Иметона на веригата магазини за дома "Икеа" (Ikea) произхожда от инициалите на основателя Ингвар Кампрад имението и селото, в които той е израстнал , съответно - Елмтарид и Агунарид.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
10323 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини