Приморско получавало 400 лв. на година от заведение до морето

  • 18 юни 2013 16:36

  • 2011
  • 0
Приморско получавало 400 лв. на година от заведение до морето
©

Приморско напуска едно от акционерните дружества, превърнали се в една от емблемите на управлението на бившия кмет на морската община Димитър Димитров, а местни хора готвят протест пред сградата на Общината утре, когато темата ще бъде разглеждана от комисиите към местния парламент, пише Флагман.

Предложението на настоящия кмет Димитър Германов е Общината да продаде акциите си от едно от търговските дружества „Порт клуб”, което стопанисва ресторант „Хоризонт”, намиращ се на атрактивно място – на пристанището. Темата е взривоопасна и никой от предшествениците на Германов не се наемаше да реши категорично съдбата на Общината в тези фирми, те ставаха повод основно за скандали в местния парламент, а кулминацията на страстите обикновено беше предизвиквана от състоянието и дейността на едно от смесените дружества - „Спортни имоти”, стопанисващо аквапарка и спортната зала в морския град.

Сега отново обществената реакция се очаква да бъде бурна. Местни жители се притесняват, че общината ще се раздели със своя собственост на безценица на брега на морето, а всеки проект за пристанището ще трябва да се съобразява с частните интереси на собственика на заведението. Оказа се, че в момента обаче Общината няма кой знае какъв избор, тъй като през годините тя е получавала приход само от „Порт клуб” , чийто размер е смешен – 400 лева на година. От останалите фирми не получава и толкова.

„Самата схема по създаването на тези дружества е порочна. Аз съзнавам ролята на Общинския съвет в момента. Въпросът е сега дали да продадем дела си или да изчакаме 5-6 години дружеството да увеличи къде законно, къде не, капитала си и Общината да бъде изолирана. Питам се защо будните хора в Приморско не реагираха преди години. Уважавам мнението на хората, ние сме избрани именно да работим за техния интерес, но в случая друг ход просто няма.”, каза шефката на Общинския съвет в Приморско Миглена Барцулева.

Кметът Димитър Германов също е категоричен, че продажбата на акциите е единственият ход пред Общината да има полза от АД-то с еднократен солиден приход.

„Никой през годините не е правил нищо по съществуването на тези дружества, до този момент е имало само разправии. Сега правим единствено възможното”, каза градоначалникът.

Novini.bg
2011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини