Абрамович си купи колекция на най-скъпия жив руски творец

  • 29 януари 2013 20:32

  • 1735
  • 2
Абрамович си купи колекция на най-скъпия жив руски творец
©

Милиардерът Роман Абрамович и неговата приятелка Дария Жукова са купили група творби на Иля Кабаков - най-скъпо продавания жив руски творец, информира Bloomberg.

И докато цената, платена от Абрамович, засега не е ясна, продажната цена на колекцията е била около 60 млн. долара, според наблюдатели, запознати с частните продажби на творби на изкуството, пише profit.bg.

Закупените от Абрамович картини наброяват около 40 плюс албуми и инсталации на Кабаков от ранния му период. Повече от творбите са завършени от Кабаков, преди той да напусне Москва през 1987 г. В момента той живее в Ню Йорк.

“Това е една от най-големите колекции на Кабаков в света,” е заявила Емилия Кабаков, съпруга на твореца, която е потвърдила продажбата. “Това също така е и най-забележителната колекция по отношение на качество и историческа значимост.”

Продавачът е щатският колекционер Джон Л. Стюърт, който е събирал колекцията в продължение на две десетилетия.

Стюърт се опитвал да продаде колекцията си от няколко години, а цената й се меняла постоянно, според дилър и колекционери на предмети на изкуството.

Седемдесет и девет годишният Кабаков държи титлата за най-скъп жив руски творец от 2008 г., когато картината му „Бръмбар“ от 1982 г. беше продадена за 2.9 млн. паунда (5.8 млн. долара) на търг в Лондон.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1735 2

Коментари 2

Добави коментар
крец

2013.01.30 | 12:31

2
Пролича на дюшек това произведение на изкуството.Едновремешните дюшеци така ги прошиваха с парченца плат да не се степват.

2013.01.30 | 12:31

1
кич

Добави коментар

Водещи новини