Оптимистично за промяната в градската и социалната среда Арх. Явор Панев и адв. Цвета Йоцова: Променяме картинката всеки ден, всеки час

  • 13 август 2024 13:00

  • 328
  • 0
©

„Променяме картинката всеки ден, всеки час. С всеки един от проектите, по които работим ние се развиваме и трябва да намираме смисъла, да е забавно, да е правилно и да ни провокира и нас самите!“- това споделят адв. Цвета Йоцова и арх. Явор Панев, основатели на Фондация Оптимистас, един от основните партньори на #ПромениКартинката в мисията за опазване на околната среда от замърсяване с неправилно изхвърлени фасове чрез „пътуващата“ информационна изложба на кампанията в градовете из цяла България. Чрез своите проекти и инициативи, създателите на „Оптимистас“ предоставят практически решения и знания за подобряване на градската и културната среда у нас с цел по-добро и по-устойчиво бъдеще.

Техният ентусиазъм, практичност, отговорност към съхранението на културното и архитектурно наследство и подобряването на градската среда вече имат материални измерители в творческия квартал “Таляна” във Варна, в трансформирания култов от близкото минало бар във Варна „Бонкърс“ - днес арт пространството „ReBonkers“, центъра на Стара Загора и Добрич, Бузлуджа, където са консултанти на фондация „Проект Бузлуджа“.

За себе си твърдят, че в „Оптимистас“ правят нещата правилно и призовават към край на песимизма. В основата на тяхната дейност са обществените проучвания, които правят на тема облагородяване на градската среда, стратегии за развитието й и организиране на граждански допитвания и архитектурни конкурси. Тя е адвокат и многоликата си експертиза прилага в разплитането на сложни казуси. По пътя на правото тръгва заради баща си, но мечтата й винаги е била да се занимава с изкуство. Каузата и личното й пристрастие към по-красива и уредена градска среда я отвеждат до сегашната й дейност. Той е архитект.  На 32 години, роден в София. Завършва архитектура във Варненския свободен университет. Специализира „Устойчива архитектура“ в Барселона, Испания и „Устойчиви строителни материали“ в Лисабон, Португалия. Работи по промяната на градската среда и арт кварталите във Варна, Габрово, Стара Загора, Брацигово, Видин и други градове в страната, както и по редица градски, архитектурни и арт проекти. Основава фондация „Оптимистас“ заедно с Цвета Йоцова през 2019-а година с идеята за промяна на градската и обществената среда у нас или просто казано „Pessimism no more” - Край на песимизма“. За тях казват, че проправят пътеки към промяната за по-добра среда там, където много други биха се отказали.

Адв. Йоцова и арх. Панев са единодушни, че съхраняването на културно-историческото наследство има не само социален, а и икономически ефект и са категорични, че бизнесът все повече започва да инвестира в това.

В лицето на #ПромениКартинката откриват партньор заради споделената кауза за опазване на околната и градската среда от замърсяването с неправилно изхвърлени фасове и други отпадъци. Заедно организират поредица от външни информационни изложби в градовете, за да споделят фактите за глобалния екологичен проблем и да провокират към отговорно потребителско поведение.

Двамата гостуват в новия епизод на #ChangeCast – специален видео проект на novini.bg и woman.bg, посветен на информационната кампания #ПромениКартинката, която призовава към опазване на околната среда от замърсяването с неправилно изхвърлени цигарени фасове.

Всички епизоди може да гледате на novini.bg и woman.bg, част от Sportal Media Group.

#ПромениКартинката е информационна кампания на Филип Морис България, която от 2021 г. насам споделя факти за мащаба на проблема със замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени цигарени фасове и провокира към отговорно потребителско поведение.

Последвайте канала на

Novini.bg
328 0

Водещи новини