Мария Касимова-Моасе: Заради социализма всеки си помисли, че може да бъде всичко, без да полага никакви усилия

  • 11 декември 2023 16:29

  • 3185
  • 9
Мария Касимова-Моасе: Заради социализма всеки си помисли, че може да бъде всичко, без да полага никакви усилия
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Мислех, че това е сила - като човек е откровен и си казва нещата, няма с какво да го удрят. Но се оказва, че хората могат да си измислят неща, с които да те удрят, или да направят от нещо много малко нещо много тежко и да го представят така". Това каза в предаването "Посока Култура" по Дарик радио журналистът и писател Мария Касимова-Моасе.

Тя сподели, че докато е била кандидат за вицепрезидент, хората около нея са се променили. "Не очаквах удари от едно място, не очаквах едно типично байганьовско мазнене. Не мисля, че това беше грешка, напротив, много се радвам, че опитах, много се радвам, че така се развиха нещата в крайна сметка. Аз вярвам, че съм добра за политиката, но аз не мога да променя политиката в момента такава, каквато тя е, а в този й вид не съм най-добрия човек", допълни писателката.

Мария Касимова-Моасе посочи, че много е искала да разказва за социализма, тъй като това е било нейното детство и най-ранна младост, и допълни, че "някак се формирахме като хора през този период". 

Тя се среща с публиката в новия ѝ спектакъл "Червена звезда, блок 28", а на въпроса защо разказва за социализма, журналистът отговори така: "Никога не съм мислила като активно пионерче, че един ден ще разказвам за социализъм в минало време. Като комсомолец никога не съм си мислила, че ще разказвам за социализма с чувство за хумор. И пред мен това е предизвикателство, но разказът трябва да съществува".

"Искам да подновя този разказ и да видим, че можем да ненавиждаме това време, но можем да сме повече от него", заяви Мария Касимова-Моасе.

Запитана кое е най-смешното за социализма, тя посочи, че това е фактът, че самият социализъм е нямал никакво чувство за хумор, на него всичко му се е струвало подозрително, там са се случвали много безумни неща от днешна гледна точка. "Децата не могат да го разберат и слава Богу, но трябва да го помнят, защото е много лесно да върнем нещо, за което нямаме спомен", каза още тя.

"В онова време трудът се ценеше, което пък има и лошата страна, защото аз до ден днешен не се научих да се продавам - работя като вол и понякога просто за "дайте да дадем", коментира още Мария Касимова-Моасе.

"Моят разказ върви по снимки, но понеже форматът "сторителинг" у нас не е все още много експлоатиран, дори самата аз не знаех първоначално каква ще бъде голямата обща поука от всичко това, което разказвам. Но с изненада установих, че то самичко си излиза и изводите сами се наслагват", обясни още писателката.

"Социализмът е виновен за това, че даде възможност на всеки да помисли, че може да бъде всичко, без да полага никакви усилия и без да има някакви условия спрямо него. Хората не могат да бъдат равни дори по основния принцип, че едни са много работливи, други са много мързеливи. Даде тази възможност, с което унижи талантливите хора, работещите хора, взе им смисъла", заяви още тя.

"Всяко време ни е виновно за нещо, но сега е нашето време, дайте да се примирим с този социализъм, да си го кажем и да работим за нашето "сега", защото то ще е виновно на следващите след нас за техните неуспехи", категорична бе Мария Касимова-Моасе.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3185 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2023.12.11 | 17:45

4
магарето се погледнало в огледалото и се помислило за кон,моме от кое село се появи?

2023.12.30 | 18:15

9
май си от умно-красивите?

2023.12.11 | 18:25

5
От Горно Уйно, Кюстендилско

2023.12.11 | 17:20

3
Този крокодил откъде е внесен??!!

2023.12.30 | 18:13

8
тъпунгер.
рая

2023.12.12 | 07:37

6
глупости

2023.12.30 | 18:12

7
за глупака са глупости.

2023.12.11 | 17:12

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини