Рачков открива фестивал с кауза в столицата

  • 26 юни 2023 16:26

  • 1039
  • 0
Рачков открива фестивал с кауза в столицата
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

От 27-и до 29-и юни (вторник-четвъртък) в София ще се проведе фестивалът Workshop ЕЛЕНОВ в памет на режисьора и театрален педагог Димитър Еленов.

Фестивалът ще се проведе на открито, като в него се включват редица големи имена от родния артистичен небосклон, възпитаници на големия артист. Общата кауза е най-възвишената и значима за всяка нация, а именно - децата. Точно те са и надеждата за мечтаното от всички по-слънчево бъдеще. 

Входът е свободен. Локациите: две. сутрин от 11:00 до 14.30 в кино "Кабана"- НДК, и следобед от 16:30 до 19.30 в "Топлоцентрала".

Фестивалът ще бъде открит от един от най-популярните възпитаници на Димитър Еленов - Димитър Рачков. Тази година безплатните обучения ще бъдат ръководени, както от известни и вече утвърдени негови ученици, така и от млади артисти, които имат поглед към изкуството и динамиката, с която то се развива постоянно.

Фестивалът CULTURAMA се провежда под знака на птиците - символ на свободата

Популярният инфлуенсър Ей-Бо ще се включи заедно с актрисата Християна Стоименова, за да въведат участниците на фестивала в любопитния формат „дигитална поезия“.

Съвременното изкуство и неговата провокация ще присъства също в програмата на фестивала чрез арт инсталацията на българо-френския артист Християн Бакалов, който през последните години успешно реализира множество проекти в чужбина. 

Кощунство срещу родното изкуство: поругаха творение на велик български артист в Пловдив

Димитър Еленов винаги е следвал максимата, че грижата за децата преминава през изкуството, а неговите ученици продължават стъпките му. Емпатията е важна и съществена за развитието на малките ученици понеже благодарение на нея те разбират по-добре преживяванията, отношенията, състоянията и активностите, както на своите връстници, така и на възрастните, с които общуват.Организаторите целят в арт обстановка да преборят клишетата и предразсъдъците чрез създаване на среда за общуване между различни групи, както и маргинални - обект на стигматизиране. Живеем в свят, често пъти враждебен, в който широко поле на изява са намерили реч на омразата, дезинформация и война на всяко ниво. Творецът, обаче, не затваря очите си, а остава буден, за да се бори с тегобите на ежедневието. 

Големият български режисьор Теди Москов също се включва в програмата на фестивала с импровизационни задачи, преплитане на реалности. Театралните задачи ще са без драматургия, без режисьор и без предварително осмисляне на ролята. Всичко ще се случва тук и сега, пред очите на публиката.

Йоана Темелкова ще работи с подрастващите на тема качествена литература, избор на специализирана литература за творчески професии.

Допълнителен фокус на събитието ще бъде и здравословния живот и хранителни навици, за което ще бъдат проведени дискусии, а организаторите поощряват участниците да си носят домашна храна за обяд. Всяко дете ще получи и сертификат за участието си. 

Кратка информация за Димитър Еленов:

Димитър Еленов е български актьор, режисьор и театрален педагог. Роден е на 10 февруари 1947 г. в София, в многодетно семейство. Потомствен католик, заради което семейството му неколкократно е изселвано от София, като най-дълго през 60-те години в Хасково.

Димитър Еленов завършва НАТФИЗ през 1972 г., специалност актьорско майсторство, а през 1986 г. – и режисура, в класовете на проф. Гриша Островски. Творческата му биография на Димитър Еленов като млад актьор минава през театрите в Пазарджик, Бургас, Варна. Работи в театър „София“, „Сълза и смях“, Сатиричния, Военния и Народния театър.

Димитър Еленов е главен художествен ръководител на Бургаския театър в периода 1994 – 96 година, в екип с Христо Фотев и Виктор Пасков (съответно драматург и директор на театъра). Еленов е създател и главен художествен ръководител на Първия общински театър извън столицата в гр. Несебър, който след смъртта му общината нарича на негово име: театър „Димитър Еленов“.
В периода 2003 – 2008 г. Димитър Еленов работи като режисьор в Албанския национален театър в Скопие, Република Македония. През 2004 г. рЕленов ежисира и продуцира моноспектакъла на Наум Шопов – „Последната лента на Крап“ на Самюел Бекет, впоследствие менажира национално турне, с което се отбелязва 75-годишния юбилей на големия български актьор.

Димитър Еленов е сценарист, режисьор и продуцент на документалния филм „Красин“, посветен на българския актьор Красин Йорданов, с успешна кариера на Бродуей и трагична съдба, излъчван в ефира на БНТ.

Димитър Еленов е създател и на поредица студии за деца.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1039 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини