Панагюрското съкровище участва в изложба на Британския музей в Лондон

  • 10 април 2023 18:20

  • 847
  • 4
Панагюрското съкровище участва в изложба на Британския музей в Лондон
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Едно от най-забележителните български съкровища – Панагюрското съкровище, замина за Лондон, за да се включи в изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” в Британския музея, Лондон, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ) на своята интернет страница.

Експозицията ще бъде официално открита на 4 май. Тя проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя ослепителни предмети от Европа до Азия.

Във връзка с предстоящата изложба по покана на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, се състояха поредица от срещи с куратора на изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” д-р Джейми Фрейзър. В резултат на разговорите най-голямата музейна институция в България договори бъдещите професионални отношения с Британския музей за обмяна на добри практики, експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство.

Освободиха Панагюрското златно съкровище, задържано в Дубай

Заедно с екип на Националния исторически музей д-р Фрейзър разгледа постоянната експозиция на музея, посети Боянска църква и Долината на Тракийските царе.

Д-р Джейми Фрейзър е водещ куратор на изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция”. Преди това е бил старши куратор в музея на Никълсън към университета в Сидни. Д-р Фрейзър завършва своята докторска степен по археология на Близкия изток в Университета на Сидни през 2015 г. Той е извършвал теренна археологическа работа в Йордания, Сирия, Афганистан, Узбекистан, Кашмир, Гърция, Камбоджа, Австралия и Соломоновите острови. Ръководи проекта за гробници в Северна Йордания като част от докторантурата си, изследвайки гробни паметници от бронзовата епоха в източна Йордания. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
847 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.04.11 | 09:19

4
отдавна оригиналите на съкровищата ни са собственост на англосаксонците, както и златният ни реверв!

2023.04.10 | 22:24

3
И да се внимава с гърците,които не пропускат да се внедряват в такива изложби и да баламосват посетителите ,че са елински.
По Скоро Вече Пренадлежи На Англия

2023.04.10 | 20:31

2
Браво на продажниците

2023.04.10 | 19:51

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5500 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини