Актьор за директора на Народния театър: Малка душа, изключително посредствен и злопаметен

  • 22 март 2023 16:08

  • 18086
  • 2
Актьор за директора на Народния театър: Малка душа, изключително посредствен и злопаметен
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Васил Асенов и Надя Новоселска са бивши щатни актьори по времето, когато Васил Василев (настоящ директор на Народен театър “Иван Вазов” бел.ред.) е бил главнокомандващ на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в град Плевен. Василев обаче ги принудил със заплахи да напуснат по взаимно съгласие. Те подписали и оттам нататък животът им потеглил в друга посока - на отчаяние и борба.

Пред ФрогНюз актьорите отправиха силно послание към Васил Василев.  “Знаете ли защо в нашата работа артистите се пропиват, посягат си, взимат наркотици?  Защото често биват смазани от безпътицата, от липсата на надежда. Това, което направи Васил Василев с мен и много други хора е това, което се нарича морално престъпление в нашата професия. Аз доста време не излязох от вкъщи. Казах му, че нямам приятелка, няма дете, нямам семейство, единственото, което имам и в което вярвам, това е театъра.”, каза актьорът Васил Асенов.

“Никога няма да забравя реакцията на непосредствения човек от това, което аз казах. Има няколко неща, които артист на артист и театрал на театрал не бива да прави. Това е един изключително посредствен човек, освен това е и много злопаметен, той е една малка душа. И ако прочете или чуе моите думи, ще се сети, че някъде назад във времето е имало момент, с който е бил зверски несправедлив и е разрушил едни неща в един човек. Той ще запомни, че не всичко остава някъде там и се маха. Сашо не е единствен, има още много други”, допълни Асенов.  

Васил Василев отправил жестока заплаха към актриса от Плевенския театър

Актьорът сподели, че Василев му казал, че ако не подпише документите за напускане по взаимно съгласие, ще бъде уволнен дисциплинарно. Причината - 3 дни неявяване на работа. 

“Всичко беше изфабрикувано по доста омерзителен начин. Човекът с достойнство и морал би дошъл при вас и би ви казал: “Виж какво, не те харесвам, не си моята кръвна група артист, да се разделим по живо по здраво”.  В този случай аз не бих реагирал негативно, напротив даже бих му стиснал ръката. Но да ме тормозиш повече от година, две и накрая да изфабрикуваш подобно нещо, защото не ти давам повод да ме махнеш, това остава без коментар”, споделя Васил Асенов.

“Ситуацията, в която аз попаднах като един 30-годишен човек, който 5г.-6г. е работил в театъра, е безпътица, чудех накъде да поема. Едно такова действие в нашата професия предопределя съдби. Може да си кажеш, зарязвам тази професия, оттук нататък ставам плочкаджия. Можеш да продължиш да се бориш и да си кажеш, че ще търсиш реализация в друг театър.”

“Не знам дали си давате сметка, но един такъв театрален  директор, без значение дали е в Плевен, или Ловеч, той предопределя съдби - творчески, на спектакли, на режисьори, на артисти и чисто човешки. Един такъв пост трябва да се заема от човек, който има принадлежност към тази професия, не да бъде чиновник. Василев е човек, който независимо дали ще бъде в Народния театър или ще реди паветата, ще прави маркетинг, за него няма значение. “

Морфов за Велислава Кръстева: Унизи себе си, театъра, мен, артистите

“Всичко, което ви казвам не е, защото искам да се направи нещо за мен, аз мога да направя достатъчно за себе си. Искам да ви кажа, че безкруполността, с която можеш да предрешиш една човешка съдба е потресаваща в неговия случай. Има и по-страшни неща, които знам, че е извършвал, но не искам да говоря от името на други колеги, мога да говоря само за това, което на мен ми се е случило”, каза Асенов. 
“Истинският театрал знае, че има неща, които не трябва да бъдат извършвани и той не си позволява да ги прави, не заради другите, а защото няма да бъде театрал в собствените си очи. Има една приказка: “Човекът на изкуството е по-малко вероятно да стане подлец, най-малкото защото знае, че е некрасиво”. Този човек не носи абсолютно никакъв театър в себе си.”, категоричен е той.

“Радваме се, че в крайна сметка се случва всичко това със Сашо, (наричам го така, защото е театрал). Във времето много от нас си казваха: “Как може един такъв човек като Василев да прогресира толкова много време?”.  “Той се обгражда от едни хора, които му придават значимост и се чувства значим. Чудехме кога този човек в крайна сметка ще крушира. Той вече крушира! Аз знам, че е паднал, просто още не го знае. Васил Василев беше съборен с един прост флумастер от 50 стотинки.”

“Големият театрал и творец може да го направи с флумастер, не със записи и пресконференции, с медии, които ще те обслужват. В крайна сметка Сашо го събори с един флумастер”, подчерта Васил Асенов.

Василев уволнил Морфов и Кръстева, за да "се сплоти" екипът на Народния театър

“Аз подозирам, че в разговор на четири очи, Сашо е прозрял какво нищожество е Василев. Съжалявам, не съм очаквал, че ще стана на толкова години и ще категоризирам някого, но Сашо е прозрял срещу какво чудовище се е изправил, какъв директор и какъв опонент е. Просто знам каква е неговата нетърпимост към малодушието и комплексарщината. Сашо и Васил са като олиото и водата, те не се смесват. Единият е едната крайност на тази професия, другият е другата.”

След новината, че ще го съди: Камен Донев предизвика директора на Народния театър на боксовия ринг

Докато Василев бил директор на Плевенския театър "Иван Радоев", тя била заплашвана, че ако не подпише документ за напускане по взаимно съгласие, няма да види сцена до края на живота си. “След като детето ми навърши 3 години и половина, извика ме и ми каза, че има страхотно предложение за мен. Разгледал е програмата и не може да ме разпредели в следващите пет години в нито едно представление, говорил е с много режисьори и те са отказали да работят с мен, което е пълна лъжа. И страхотното му предложение беше да подпишем документ за напускане по взаимно съгласие. Аз не исках да го направя и той ме заплаши, че ако не подпиша този документ, няма да видя сцена до края на живота си", каза Новоселска, която в момента не работи като актриса. 

Теодора Павлова
18086 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емо

2023.03.22 | 18:55

2
Поредният незнаен нещастник, който се изказва по въпроса, без да е питан. Аз виждам само злобни и зломсметни актьори и артисти, не директори. Самозабравихте се!
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ПП -тЪ...И ДБ-тъ

2023.03.22 | 16:59

1
ФРОГ НЮЗ ..., БРАВО ...ТЕ СА ОТ СЕКТАТА НА ВЕСТНИК КАПИТАЛ,СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА И ЙОВО НИКОЛОВ МИЛИОНЕРИ ПП МОРЕТО С ИМОТИ....

Добави коментар

Водещи новини