"Движение за култура" иска оставката на директора на Народния театър

  • 15 март 2023 10:56

  • 581
  • 3
"Движение за култура" иска оставката на директора на Народния театър
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Искане за оставка на Васил Василев и спешно изработване и приемане на Закон за сценичните изкуства в България ще внесат в Президентството, Министерския съвет и в Министерството на културата представители на „Движение за култура“, което бе създадено по инициатива на режисьори и актьори. За това съобщава в личния си профил във Фейсбук режисьорът Лилия Абаджиева, един от създателите на Движението, пише "Площад Славейков".

Исканията ще бъдат внесени след протестно шествие, планирано за 16 март в 14 ч. и разрешено от Столична община. Шествието ще започне от Министерството на културата, ще премине край Президентството и ще приключи пред Министерския съвет.

Морфов разкри мотивите за уволнението си, бил викан и на разпит в полицията

В открито писмо, адресирано до тези три институции, се казва, че Движението за култура е формирано по повод „разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество“.

Според създателите на организацията „драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил“.

Актьорът Павел Попандов: Ако се махне директорът на Народния театър, всичко ще си дойде на мястото

Предлагаме ви пълния текст на откритото писмо:

„Уважаеми господа, управляващи Републиката,

Движение за култура се формира по силата на един повод и една причина.

Поводът е разрушителната криза в Народния театър: една държавна институция, чието състояние е индикатор за здравето на българския театър, българската култура, българското общество. Свеждането на творческия климат в Народния театър до и под точката на замръзването изисква с неизбежност спешното подаване и приемане на оставката на г-н Васил Василев, сегашния директор на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори трудно поправими рани в българската култура.

Ние категорично отхвърляме опитите тази криза да бъде сведена до лични конфликти и ситуативни казуси. Действията на „служителя Александър Морфов“ (както е определен в заповедта за уволнение) избиха тапата на бутилката, от която изтича нечистотия, натрупвана с десетилетия – причината за нашето консолидиране.

Драматично очевидна става липсата на нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. Днес те са приравнени с производствените предприятия, чиновническите отделения и т.н. Без да подценяваме ничий труд, твърдим, че творчеството в сферата на изкуствата има твърде различен профил.

Недоразуменията и недомислията започват с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, начина на провеждането на конкурсите, липсата на какъвто и да било, освен финансов, контрол над директорите, отсъствието на всякакви критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекратена една дейност, злодейна спрямо българската култура, независимо дали нейният мотив е политически, професионален или следва от откровена некомпетентност.

Уважаеми господа, управляващи Републиката, ние се обявяваме за създаване на съответстваща на труда в изкуствата нормативна база. Изискваме спешното изработване и приемане на адекватен Закон за сценичните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на управлението и функционирането на институциите.

Декларираме, че никой от инициаторите на Движение за култура няма желание да заема какъвто и да бил ръководен (министерски, директорски и т.н.) пост. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при създаването на нормативната база по силата на нашите компетенции и експертните умения на работещите с нас, профилирани в трудовото и административното дело юристи, финансисти, специалисти.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
581 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Кой?

2023.03.22 | 13:30

3
Кой е Морфов? Руски агент! Това на цялата наша държава е ясно, защото има постановки в МОСКВА. Стига сме били подлоги на окупатори

2023.03.15 | 11:48

2
ДБ в действие в Народниятеатър. Стига фашизъм!
PaulaFox

2023.03.15 | 11:39

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини