Картини на Ел Греко и Гоя ще бъдат изложени за първи път в Испания от един век

  • 06 март 2023 22:58

  • 1590
  • 1
Картини на Ел Греко и Гоя ще бъдат изложени за първи път в Испания от един век
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Картини на Ел Греко, Гоя, Веласкес и Мурильо, принадлежащи на колекцията "Фрик" в Ню Йорк, ще бъдат изложени в музея "Прадо" в Мадрид, отбелязвайки завръщането си в Испания за първи път от един век, съобщава БТА.

Деветте творби от колекцията на американския индустриалец Хенри Клей Фрик (1849-1919) се предоставят назаем "за първи път от сто години", каза на пресконференция директорът ѝ Иън Уордропър.

Заемът е предоставен в момент, когато историческият обект в Ню Йорк, който приютява колекцията "Фрик", е затворен за ремонт.

Картини от ХХ век са унищожени при инцидент в "Квадрат 500"

Произведения на изкуството са изпратени и в други музеи по света, като например изключителна серия творби на американския художник Джеймс Абът Макнийл Уистлър, предоставена на музея "Орсе" в Париж до месец май.
     

В "Прадо" до 2 юли ще бъдат изложени три произведения на Ел Греко, четири на Франсиско Гоя, една на Диего Веласкес и още една на Бартоломе Естебан Мурильо. Те съставляват испанската секция на колекцията "Фрик" - "ограничена като брой творби, но огромна като качество", обясни директорът на мадридския музей Мигел Фаломир.

Сред картините е портретът на Винченцо Анастаги, който Ел Греко рисува около 1575 г. Това е единственият известен "портрет в естествена големина" на гръцкия художник, прекарал голяма част от живота си в Испания, обяснява кураторът Хавиер Портас, отговарящ за испанската живопис в "Прадо".

Пред публика ще бъде изложена и картината "Христос, гонещ търговците от храма", нарисувана от Ел Греко около 1600 г. и придобита за 120 000 долара от Хенри Клей Фрик в началото на 20-и век в Испания, откъдето индустриалецът купува почти всички испански творби в колекцията си.

Първата испанска творба, закупена от индустриалеца Фрик през 1904 г., е "Автопортрет" на Мурильо, датиращ от 1655 г., който също ще бъде показан в "Прадо".

Сред изложените творби на Гоя са "Ковачницата" (1815-20) и "Портрет на жена", рисуван от художника на почти 80-годишна възраст. 

Творбите от колекцията "Фрик" са изложени заедно с други картини, принадлежащи на "Прадо", с които са "тясно свързани", отбелязват от музея.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1590 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.06 | 23:37

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини