НАТФИЗ празнува 60 години висше образование за куклен театър в България

  • 05 декември 2022 11:28

  • 371
  • 0
НАТФИЗ празнува 60 години висше образование за куклен театър в България
© НАТФИЗ

През 1959 г. започва подготовката на куклен отдел към ВИТИЗ (сега НАТФИЗ), който да отговаря за обучението на професионалните куклени кадри в страната.  

На 15 ноември 1962 г. Николина Георгиева, Атанас Илков и арх. Иван Цонев приемат първия випуск „Актьорското майсторство за куклен театър“, общо 15 души (10 жени и 5 мъже), след 4 години завършват 11-ет. През 1966 г. се открива Учебният куклен театър със спектаклите „Карнавал на животните“ в постановка на Николина Георгиева, по музиката на Сен-Санс и „Светлосиният Петър“ от Урбан Гюла, в постановка на Атанас Илков. През 1972 г. се открива специалността „Режисура за куклен театър“, а през 1992 г. се открива специалността „Сценография за куклен театър“.

В първите години създадените в процеса на обучение представления се играят на сцената на Учебния драматичен театър

и в една от репетиционните зали на ул. „Г. С. Раковски“. Едва в началото на 80-те студентите от куклените специалности във ВИТИЗ получават, специално създадена за нуждите им, сцена -  оборудвана с необходимата техника, салон с 90-ет места, в сградата на ул. „Стефан Караджа“ №20. Поради природата си – по-малко вербална и повече визуална, поради по-лекия и лесно преносим декор и реквизит, учебните куклени представления бързо стигат до световните фестивали. Първата награда за ВИТИЗ Учебният куклен театър донася от фестивала в Монтрьо, Швейцария – 1968 г., със спектакъла „Карнавал на животните“. През годините репертоарът поддържа основно заглавия за малките, но не липсват спектакли за възрастни и експериментални проекти.

Днес Куклен театър НАТФИЗ продължава да бъде театърът с най-младата трупа в страната.

На сцената му все така се обучават творците, които ще посветят живота си на българското и световно куклено изкуство, а публиката участва активно в укрепването им на сцената. За професионалната им подготовка са привлечени най-ярките представители на драматургията, актьорското майсторство, режисурата и сценографията в областта на кукления театър.

Във връзка с достойното отбелязване на 60-годишнината Катедра „Куклен театър“ при НАТФИЗ инициира три събития – юбилейна изложба, която се състоя през месец юли в парка пред Народния театър, научна конференция за експерти – творци и изследователи на кукления театър и гала-спектакъл.

Научната конференция се провежда днес, 5 декември, в пространството на Куклен театър НАТФИЗ. 

Спектакълът, който ще събере куклената гилдия от страната на 16 декември е „Любовта на Дон Перлимплин“ по Федерико Гарсия Лорка. Постановката и адаптацията принадлежат на проф. Боньо Лунгов, режисурата е дело на проф. д-р Константин Каракостов, ас. Мариан Рангелов и ас. Любомир Генчев, сценографията и куклите са на Евгения Лачева, а музиката – на Методи Иванов и Елена Методиева.

Пиесата „Любовта на Дон Перлимплин“ е написана в далечната 1933 г. от бележития испански писател Федерико Гарсия Лорка. Силата на тази драматургия е в това, че е актуална и в наши дни.


 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
371 0

Свързани новини

Водещи новини