Валери Йорданов поиска оставката на директора на Народния театър

  • 01 декември 2022 12:11

  • 1807
  • 1
Валери Йорданов поиска оставката на директора на Народния театър
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Оставката на директора на Народния театър поиска „хъшът” Валери Йорданов в емоционално видеообръщение. Причината е задълбочаващата се атмосфера на неразбирателство в Народен театър „Иван Вазов”. Вече няколко поредни дни Валери Йорданов събира подписи в подкрепа на Александър Морфов в градинката пред Народния театър и онлайн.

В началото на видеоречта си Валери Йорданов разказа, че вчера един от работещите в театъра хора е бил уволнен за кратко, след като се е подписал под тази подписка. Десет минути по-късно са се обадили на уволнения и са му казали, че го връщат, но оттук нататък трябва „да си трае”. „Започвам да махам коса от себе си, защото ни изкорубиха душичките”, заяви актьорът и започна да бръсне главата си до голо пред видеокамерата в знак на протест.

Актьорът Валери Йорданов за скандала в Народния театър: Единствено могат да накарат Морфов да боядиса вратата

Докато го прави, Йорданов разказва:

„Проблемът започна така – имаше опит конкурсът за директор на Народен театър „Иван Вазов” да бъде обявен за невалиден. Заради машинации на предишното ръководство, което свали 5 постановки на Александър Морфов. Успяхме да се преборим. Всичко започна наред. В един момент обаче доста служители на Народния театър започнаха да напускат, при това хора добре работещи и с експертни умения.

Започна се с инспектор салон, една дама, много интелигентна, чиято врата беше разбита много преди Морфов да обяви своя протест и да напише какво мисли на вратата на г-жа Кръстева.
Когато дамата попита шефката на отдел „Връзки с обществеността” Велислава Кръстева защо вратата ѝ е разбита, отговорът, който получи, беше: „Ами ние се разширяваме”.

Валери Йорданов разказа още, че е имало доста уволнения и отстранявания на хора под различен предлог, за да бъдат заменени с „наши хора”, цитира той.

„Александър Морфов обяви своя протест точно преди представлението „Хъшове”, декларира Валери Йорданов, като заяви готовността си да свидетелства за намеренията на режисьора.

Всеки ден актьорът очаква пред Народния театър хора, които да се присъединят към подписка в подкрепа на Александър Морфов. Снимка: „Площад Славейков“

„Може ли най-големият режисьор в България да бъде изгонен за трети път?”, риторично попита той.

„Хъшът” от Народния разказа още доста притеснителни факти, като това, че шефът на Комисията по култура към Народното събрание му е казал, че проблемът в Народния няма да се обсъжда и е по-добре да не идва на заседанието. Йорданов все пак отишъл и се оказало, че това е била най-обсъжданата тема. Накрая директорът на Народния театър го посочил с пръст и казал: „Ти там си трай”, забранявайки му да говори.

„Няма как да си трая, когато виждам управление като между 1976 и 1984 г.”, заяви Йорданов.

Затова, заяви той, иска оставката на Васил Василев.

„От какво умират хората, изпаднали в безизходица? – цитира Валери Йорданов реплика на Антъни Хопкинс. – От срам, че не могат да се справят. Мен ме е срам, срам ме е от страха на колегите, но не не ги обвинявам, защото имат семейства и деца. Срам ме е, че още има хора, които разчитат на този страх и правят от нас никои. Почвам да се срамувам, че съм българин и няма да го простя това.”, пише той, цитиран от "Площад Славейков". 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1807 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.01 | 20:26

1
АБСТРАХИЙРАЙТЕ СЕ ОТ ТОВА И МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ„ ЗА ДА НИЕ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС НИ ПОСЕТЕТЕ ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! F A N T A S Y D N L . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини