Миланската "Ла Скала" бе обвинена в пропаганда заради "Борис Годунов"

  • 22 ноември 2022 22:01

  • 2671
  • 6
Миланската "Ла Скала" бе обвинена в пропаганда заради "Борис Годунов"
© gettyimages

Оперният театър "Ла Скала" в Милано е далеч от "пропагандни действия" в услуга на руския президент Владимир Путин, увери днес неговият директор Доминик Мейер, цитиран от БТА.

Изказването му е провокирано от критиките към културната институция заради планираното откриване на сезона с операта "Борис Годунов" на руския композитор Модест Мусоргски (1839-1881 г.) на фона на продължаващата война в Украйна.

Университет забрани Достоевски заради войната в Украйна

Неотдавна ръководителят на украинското консулство в Милано Андрий Картиш напразно призова "Ла Скала" да преосмисли програмата си за традиционната откриваща вечер на 7 декември, с която се дава началото на новия театрален сезон, поради опасения от "пропагандни действия" в услуга на руския президент.

"Не сме апологети на никого, особено на Путин, това е нелепо", заяви Мейер на пресконференция по повод предстоящото представление на операта за руския цар Борис Годунов по едноименната творба на Александър Пушкин.

Картиш "прави грешка като напада приятели. Ние сме показали нашето приятелство, организирахме голям концерт в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна, на който бяха събрани 400 000 евро", коментира директорът. Той припомни, че "Ла Скала" също така е приела деца от танцовото училище в Киев и е осигурило настаняване на техните родители.

"Поставяме опера - шедьовър в историята на изкуството и тези, които се съмняват в проекта може би трябва да първо да прочетат нейното либрето", добави Мейер и напомни, че идеята за поставяне на руската опера е на три години, далеч преди началото на войната в Украйна. "По този начин те ще видят какво се случва с диктаторите в тази опера, която носи послание за всяка диктатура", каза още Мейер.

По отношение на критиките срещу избора на руски оперни изпълнители за постановката Доминик Мейер подчерта, че басът Илдар Абдразаков и сопраното Ана Денисова, на която предстои рецитал в "Ла Скала" през март догодина, "са хора на изкуството, а не политически фигури".

За разлика от тях, известният руски диригент Валерий Гергиев, който е близък до Владимир Путин "е голям виртуоз, но и политическа фигура", даде пример директорът. Оперният театър "Ла Скала" отстрани Гергиев този март от предстояща постановка на Чайковски, след като той отказа да се дистанцира от Москва и водената война в Украйна.

Мая Йорданова
2671 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Кирето

2022.11.23 | 02:16

6
Това е началото на фашизъм! Следва горене на книги на руски класици! Какво общо има световната класика с днешния Кремъл? Какво падение за света! Посредственост и интелектуална немощ. Идва времето на първонитния човек!
Тир за Германия

2022.11.23 | 01:29

3
Това е толкова жалко и унизително...

2022.11.23 | 01:31

5
Колко са бедни душевно хората, които могат да правят такива сравнения

2022.11.23 | 01:30

4
Та какво общо има един оперен шедьовър със един единствен човек в днешно време ???

2022.11.23 | 00:40

2
АБСТРАХИЙРАЙТЕ СЕ ОТ ТОВА„ ПРОСТО НИ ПОСЕТЕТЕ ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! D N L F A N T A S Y . F R E E . B G

2022.11.22 | 23:01

1
Колко невежа и какъв простак трябва да си,за да направиш подобно изявление!?!?

Добави коментар

Водещи новини