Учебният театър на НАТФИЗ става на 65 години

  • 12 октомври 2022 15:22

  • 441
  • 0
Учебният театър на НАТФИЗ става на 65 години
© булфото /архив/

Преди 65 години в Деня на народните будители – на 1 ноември 1957 г., с комедията „Двубой“ от Иван Вазов, в постановка на Анастас Михайлов, се открива Учебният драматичен театър.

Той има 440 амфитеатрално разположени места и професионални сценични възможности. Учебните спектакли започват да се поставят от художествените ръководители на отделните курсове, студентите по режисура асистират, а театроведите подготвят програмите и обсъждат постановките.

През годините репертоарът му поддържа заглавия от националната и световна драматургия, с класически и съвременни автори.

В обстоятелствата на цензура и идеологически надзор, пространството му съумява да запази известен неутралитет, непостижим за други сцени. В по-късните години на демокрацията, учебният театър ще остане облекчено от комерсиализъм и печалбарство поле за сериозно творчество, търсения и послания.

Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в приживе с един от последните му класове в театралната академия. Всички негови студенти с любов го наричаха Мастер.

Днес на сцената му се изявяват повече от 300 студенти, които призовават – „Отвори вратата!“ Спектаклите им в началото на юбилейния сезон са 13-ет. Всеки месец, едно от заглавията ще бъде представяно на „Вход свободен“. За октомври – на отворени врати ще играе класът на проф. Пламен Марков. Датата е 22 октомври, часът 19.00, а сцената А203. През целия съботен ден билетите за останалите дипломни спектакли ще се предлагат с 50% намаление.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
441 0

Свързани новини

Водещи новини