Художникът Деймиън Хърст гори свои картини в лондонската си галерия

  • 11 октомври 2022 21:32

  • 3394
  • 3
Художникът Деймиън Хърст гори свои картини в лондонската си галерия
© gettyimages

Британският художник Деймиън Хърст изгори стотици свои картини в лондонската си галерия като част от проекта си "Валута" ("Currency"), съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

В рамките на проекта Хърст предложи на купувачите да избират между физическите произведения на изкуството или незаменими токени (NFT), представляващи техни цифрови изображения. 

Деймиън Хърст, един от най-високо оценените художници в света, който с готовност провокира, се приближи до камините в сребрист комбинезон. Пред очите на десетки присъстващи и на живо в Инстаграм той изгори една по една свои картини, всички от които сходни с разноцветни точки върху листове А4.

Емблематичен автопортрет на Фрида Кало е изложен за първи път от 25 години в Аржентина

"Инстинктивно чувствам, че не е правилно да бъдат изгаряни произведенията на изкуството. Но като се замисля, знам, че трябва да го направя, защото това е част от процеса", каза тържествено художникът пред репортери, хвърляйки картините в пламъците.

Хърст представи проекта си "Валута" през юли 2021 г. Той обявява за продажба 10 000 творби (картини с разноцветни точки) на цена от 2000 долара всяка. На всяко от произведенията съответства незаменим токен.

NFT представлява цифров сертификат, съхраняван в блокчейн, който дава изключителни права върху снимки, видеоклипове, аудио и всякакви други дигитални продукти. Незаменимият токен е уникален и не може да бъде фалшифициран или заменен с друг.

През последните няколко години незаменимите токени навлязоха в света на изкуството. 

Купувачите имаха на разположение една година - до 27 юли, за да изберат картина или незаменим токен. Повече от половината (5149) решиха да запазят картината, останалите предпочетоха токените. Именно техните произведения на изкуството ще бъдат изгорени. Това означава, че пламъците ще погълнат около 5000 творби.

За днес е предвидено изгарянето на 1000 картини. Останалите ще станат жертви на огъня на няколко дати през октомври.

Запитан как се чувства, когато изгаря творбите, Хърст отговори: "По-добре, отколкото очаквах". 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3394 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
BG

2022.10.12 | 07:31

3
Върховенство на егоизмът.

2022.10.12 | 00:35

2
Един вандал не може да бъде творец!!!!
PaulaFox

2022.10.11 | 22:28

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини