Млади актьори, режисирани от проф. Иван Добчев, печелят международна награда

  • 06 октомври 2022 12:56

  • 487
  • 0
Млади актьори, режисирани от проф. Иван Добчев, печелят международна награда
© НАТФИЗ

Студентите на проф. Иван Добчев влязоха в надпреварата на третото издание на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“.  Заедно с други млади творци от Словения, Испания, Италия, Ирландия, Англия и Швейцария, те споделиха своята творческа позиция за ролята на съвременния човек с публиката на Стара Загора и международното жури в състав: Пол Борн, режисьор и преподавател от Великобритания, Джанина Карбунариу, режисьорът и драматург от Румъния и Илияна Кънчева, сценограф и визуален артист от България.

С работата си в „Иванов-Барабанов“ по А.П. Чехов, в постановката на проф. Иван Добчев, възпитаниците на НАТФИЗ защитиха наградата за цялостно актьорско майсторство, която им бе присъдена в последния ден на фестивала.

Журито бе впечатлено от стилизирания театрален разказ и завладяващите персонажи, които обитават гротесковия свят на спектакъла, споделиха организаторите на МСТФ „Д. Чирпански“.

Другите награди отидоха при Кезия Кинан О’Шей, за ролята й в „Чумата“, Колеж “Тринити“, Дъблин.

Юре Райшп – студент на Академия за театър, радио, кино и телевизия, Словения, бе удостоен с персонална статуетка за изпълнението си във „Войцек”. Награда за дизайн и концепция журито присъди на  Кралската академия за сценични изкуства, Мадрид, Испания и спектакъла “Двойник”. Награди за режисура получиха двама студенти. Един от тях е българката Мария Страшилова, студент на Колеж “Тринити“, Ирландия, за спектакъла “Чумата” и Жига Хрен за спектакъла „Войцек“ на Академия за театър, радио, кино и телевизия в Любляна, Словения. Награда за нова творба отиде при „Мис Брекзит“ на  Лондонски музикален колеж, Великобритания. Награда за ансамбъл бе връчена на трупата на „Ще дойдат нежни дъждове“ на  Театрална академия „София Амендолеа“, Рим, Италия.  

Последвайте канала на

Аделина Делийска
487 0

Свързани новини

Водещи новини