Националната библиотека отчита ръст на читателите си

  • 16 септември 2022 14:20

  • 666
  • 0
Националната библиотека отчита ръст на читателите си
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Традиционно през август най-старата културна институция у нас - Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, затваря врати за своите потребители, за да може да извърши проверка и профилактика на документите от нейните богати колекции. Тази година поради големия брой заявки за посещения, особено от потребители, които живеят в чужбина и желаят да ползват широкия спектър от услуги през този летен месец, ръководството на библиотеката е взело решение да не затваря вратите за читатели през август. В резултат на това за август са отчетени 970 посещения на място, новоиздадените читателски карти са 185, а заетите библиотечни документи са 8950 броя, съобщават от екипа на библиотеката (НБ).

През август са продължили и дейностите по изпълнението на Плана за дигитализация за 2022 г. Като резултат от работата са дигитализирани общо 810 документа, 9738 файла. Едновременно с изпълнението на преките си професионални задължения, служителите са извършвали и задължителната годишна профилактика на фондовете, полистна паспортизация на документи, инвентаризация на ръкописните колекции, обработка и експертиза на османотурските архивни документи, на славянските и други чуждоезични ръкописи, разказват от културната институция.

През месеца са обезпрашени общо 167 229 броя библиотечни документи, а през камерата „Аноксия“, където се извършва дезинфекция в контролирана безкислородна среда, са обработени 4344 библиотечни единици, предстои обработка и на новозаредени в камерата 5092 единици. 

През август са се осъществили и дейности, свързани с реорганизация на архивния фонд с цел осигуряване на допълнително място за текущите постъпления, които нарастват всяка година с 60-70 000 библиотечни единици, почистени са помещения и хранилища.

"Месецът бе изпълнен и със значителен брой посещения на български и чужди граждани, които се докоснаха до величието и архитектурното съвършенство на сградата на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, каза директорът на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова.

Националната библиотека отбелязва патронния си празник с изложбата "Олтари на народната памет"

Последвайте канала на

Константин Тодоров
666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини