Фотография и танци на жп гарата във Варна

  • 25 август 2022 13:28

  • 1036
  • 0
Фотография и танци на жп гарата във Варна
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съвременно изкуство ще бъде представено на жп гарата във Варна, на 26 август. Събитието е със заглавие „Коловоз 2 – изкуство в градска среда“ и се провежда за втори път, съобщават организаторите от младежката фондация „Аморфа“.

Специални гости на „Коловоз 2“ са фотографката Михаела Аройо и актьорът Елиян Аройо, както и Надежда Дичева – хореограф и танцьор, отбелязва БТА.

Инициативата ще насочи погледа на публиката към преживяванията, свързани с пътуването, преселването, бягството от конфликтни точки и завръщането у дома. Ще могат да се видят фотографска изложба, посветена на бесарабските българи, танцово представление, пресъздаващо преживяванията на бежанците, и литературна инсталация с театрален пърформанс, които обединяват различните посоки на миграцията в миналото и днес. 

Фотографската изложба „Корен“ на Михаела Аройо включва подбрани кадри от дългосрочния ѝ изследователски проект, документиращ живота на бесарабските българи, които преди три века напускат родните земи и се отправят като бежанци към територии в днешните Молдова и Украйна.

Кадрите проследяват ярки личности от Бесарабия, които допринасят за съхраняването на българската идентичност, както и характерни пейзажи от бесарабската степ. Изложбата ще се открие официално в 18:30 ч., а в 20:30 ч. посетителите ще могат да разговарят с авторката.

Красен Кралев откри втора самостоятелна изложба

Програмата на събитието ще предложи още литературна инсталация „Хрониките на гарата“ от 18:00 до 21:00 ч. с подбрани цитати от произведения на писатели от цял свят, разглеждащи темата за пътя и новите хоризонти. В началото актьорът Елиян Аройо ще прочете литературни откъси. 

Със своята танцово-театрална миниатюра „Песен за сън“ в 19:00 ч. Надежда Дичева и Веселина Данева ще пресъздадат човешкото лице на миграцията с внимание към съвременния бежански въпрос.

От 19:30 ч. в среща с артистите, публиката ще има възможност да разбере повече за изследователската им работа и за социалната позиция, изразена в произведенията им.

Събитието има и съпътстваща програма - на 27 август ще се проведе отворен танцов клас „Коловоз 2: Без граници“ с Надежда Дичева в училище за танци „The Center“ на ул. „Шипка“ №4 във Варна. Входът е свободен без предварително записване. Класът е подходящ за хора с опит в съвременните танцови техники, хип хоп, класически балет, бойни изкуства.

Предишното издание на „Коловоз 2“ се проведе през 2015 г. в партньорство с Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна и включваше изложби на политически плакати на проф. Александър Поплилов и на фотографии на фрагменти от мащабни стенописи, реализирани от организация „Аморфа“.

„Коловоз 2 – изкуство в градска среда“ 2022 се осъществява със съдействието на Национален фонд „Култура“ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ в партньорство с училище за танци „The Center“ и „Варна Денс Театър“. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини