Министерството на културата ще финансира ремонт и обновяване на две възрожденски къщи в Трявна

  • 09 юли 2022 15:02

  • 4628
  • 0
Министерството на културата ще финансира ремонт и обновяване на две възрожденски къщи в Трявна
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министерство на културата ще финансира ремонт и обновяване на два от най-посещаваните и разпознаваеми културни обекти, привличащи ежегодно хиляди туристи. Те са под егидата на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, а общината е кандидатствала за тяхното реставриране, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Къщата музей на Ангел Кънчев и тази на баща и син Петко и Пенчо Славейкови ще бъдат ремонтирани след одобрен проект, а държавата ще предостави финансова подкрепа за консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности в рамките на одобрения бюджет по програма “Опазване на недвижимо културно  наследство”.

Започва реставрация на Хаджи Ангеловата къща в Търговище

Финансовата подкрепа за извършване на текущ ремонт, фасадна и друга консервация и реставрация на къщата музей на Ангел Кънчев е в размер на 139 117 лева.  От поправка на покрива и фасадата, както и от реставрация, се нуждае и музеят Славейкова къща. Отпуснатата финансова помощ е 116 757 лева. Обектът е сред недвижимите културни ценности на България и има висока архитектурно-строителна стойност. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4628 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини