Талантливият художник Тодор Ангелиев-Тоци подреди изложба в храма на духовността и познанието – Националната библиотека

  • 06 април 2022 15:20

  • 1134
  • 0
Талантливият художник Тодор Ангелиев-Тоци подреди изложба в храма на духовността и познанието – Националната библиотека
© личен архив

Заедно с идването на най-красивия сезон - пролетта, в началото на април един от интересните съвременни талантливи художници , илюстраторът Тодор Ангелиев-Тоци нареди за първи път своите творби в храма на знанието и духовността Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

За ценителите и познавачите на рисувалното изкуство, авторът е познат отдавна,

а  до края на месеца софиянци и зрители от цялата страна ще имат възможност да се насладят на неговите творби, изложени във фоайето на библиотеката.

Топли думи за стойностните платна и илюстрации на художника при откриването на изложбата сподели лично директорката на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова. „ Платната и илюстрираните книги от художника, създават усещането за симбиоза между изкуството на илюстратора и изкуството на словото”.

Авторът получи висока оценка и от своя преподавател проф. Виктор Паунов,

който припомни, че още от студентската скамейка Тодор Ангелиев владее „съвършената изящна рисунка със задълбочено естетично композиционно мислене“. „За неговата наблюдателност и остроумие свидетелстват изложените  в Библиотеката платна, проекти с лога и книги с илюстрации. Тодор е сред рисуващите художници, тези, които имат куража да ни водят в нови въображаеми светове със завидна непосредственост, но майсторски и цялостно“, коментира проф. Паунов.

От своя страна авторът с присъщата си скромност и премереност благодари на домакините от Националната библиотека за гостоприемството, както и на своите преподаватели, приятели и семейството си за подкрепата и съпричастността за откриването на изложбата.

Откриването на изложбата, отразяваща полета на творческия дух на художника, бе съпътствано от музикалните импровизации на пиано на Никола Тодоров – Коко, ученик в 6 клас на Националното училище по изкуствата „Любомир Пипков“.

Всички ценители на магията с четка и графит, могат да се насладят на майсторството на Тодор Ангелиев в изложбата под надслов „Какво работи един художник-илюстратор в България“ до края на месец април в централното фоайе на Националната библиотека. Не подминавайте тази възможност, защото е важно да съхраним духовността във време на кризи, война, инфлация и морална деградация!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1134 0

Свързани новини

Водещи новини