Избраха България за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО

  • 25 ноември 2021 17:59

  • 1305
  • 0
Избраха България за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО
© Getty images

България беше избрана за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО по време на 23-та сесия на Общото събрание на държавите-страни по Конвенцията за световното наследство, която се провежда в момента в Париж.

Това е най-престижният орган на ЮНЕСКО, в който участват 21 държави, съобщават от Външно министерство.

Изборът на България е признание за активната работа на страната ни по програмите на ЮНЕСКО в областта на световното културно и природно наследство. Това е и резултат от усилията по издигането и събирането на подкрепа за българската кандидатура, за което основен принос имат Националната комисия  на Република България за ЮНЕСКО, чиято дейност се координира от МВнР и посолството ни в Париж.

Проф. Минеков поиска рязко вдигане на бюджета за култура, разкри "законна корупция" в министерството

България е вписала в Списъка на световното наследство общо 10 културни и природни обекти с изключителна стойност за човечеството. Това са Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият Несебър, Рилският манастир, Скалните църкви в Иваново, Тракийската гробница в Свещари, Националният парк Пирин, Биосферният резерват Сребърна и, съвместно с други европейски държави, елементи от обекта „Старите букови гори в Европа”.

През 2022 г. Националната комисия за ЮНЕСКО планира редица събития, с които ще бъде отбелязана 50-годишнината от приемането на Конвенцията за световното наследство.

Мая Йорданова
1305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини