Институтът "Сервантес" отбелязва 30 години от създаването си

  • 24 ноември 2021 10:36

  • 894
  • 0
Институтът "Сервантес" отбелязва 30 години от създаването си
© Булфото (архив)

Институтът "Сервантес" отбелязва 30 години от създаването си с концерта "Шедьоври от романтизма". Събитието на 30 ноември в камерната зала "България" е с участието на двама виртуози - испанския цигулар Хесус Рейна и пианиста Людмил Ангелов, съобщават организаторите.

Програмата включва избрани творби на Сезар Франк - Соната за цигулка и пиано в ла мажор, Фриц Крайслер - Liebesleid (Любовна мъка), Кристоф Вилибалд Глук/Фриц Крайслер - мелодия из операта "Орфей и Евридика". Ще бъдат представени и големите испански композитори Мануел де Файя/Павел Кохански - с Популярна испанска сюита, и Пабло де Сарасате - с Capricho vasco за цигулка и пиано, опус 24.

Хесус Рейна е свирил във филхармоничните оркестри на Малага и на театър "Мариински", в симфоничните оркестри на Барселона и Астуриас, както и в оркестъра на Националния център по изкуства, под палката на диригенти като Ейджи Оуе, Валерий Гергиев, Пинкас Цукерман, Гай Браунщайн и Ари Расилайнен. Изнасял е концерти в множество зали - "Аудиторио насионал" в Мадрид, "Палау" в Барселона, театър "Сервантес" в Малага, "Карнеги хол".

Научава се да свири на цигулка с дядо си Хосе Рейна, като изпълнява вердиалес (фолклорна музика от Малага). След това продължава обучението си с Наташа Боярски, Хосе Луис Гарсия Асенсио и Маурисио Фукс. По-късно завършва магистратура в Manhattan School of Music с Патинка Копец и Пинхас Цукерман.

Институтът "Сервантес": Българските ученици достигат много високо ниво на испанския език

Предстои му да запише концертите на Брух и Менделсон с филхармоничния оркестър на Малта и диригента Оливер Диас.

В момента той е съдиректор на фестивала Mаlaga Clаsica и преподава в академия Galamian, основана от него през 2014 година.

Последвайте канала на

Владимир Василев
894 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини