Мобилни лаборатории тестват за COVID-19 пред концертните зали

  • 24 октомври 2021 21:21

  • 1937
  • 0
Мобилни лаборатории тестват за COVID-19 пред концертните зали
© gettyimages

Дългоочаквани музикални събития в София. Те обаче ще се случат на фона на новите противоепидемични мерки.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

След последната лента от култовата поредица за Джеймс Бонд, Софийската филхармония и компания от редица изявени изпълнители пренасят публиката в една изцяло тематична вечер с музика от филмите за Агент 007.

Краткия срок за въвеждането на мерките обаче внесе сериозен смут в провеждането на събитията.  Все пак организаторите им намериха начин да ги изпълнят, за да не губят публика. Обособена е мобилна лаборатория за тези, които не разполагат със зелен сертификат. Всички, които са закупили билет, могат да се тестват, а цената е 10 лв.

Достъпът до НДК ще става със "зелен" сертификат

Новите мерки изправиха на нокти артистичните среди у нас. Възникнаха и десетки въпроси на хора, закупили предварително билети.

„Имаше отлив от публика, няма да го отричаме, хората в един момент, освен билета, който трябва да заплатят, те трябва да заплатят, евентуално и тест“, казва Рут Колева.

„Беше доста стресиращо, защото още първия ден имахме концерт. Щастлива съм, че успяхме да реагираме на момента, успяхме да организираме подвижна лаборатория, която да тества публиката без сертификати“, заяви Кремена Николова, PR на Софийска филхармония.

Освен за публиката мерките създадоха трудности и за артистите. Налага се екип от 80 души да се сдобие с документа - буквално за часове.

„Такива мерки се обявяват не от днес за днес, а от днес за няколко месеца. Аз съм в една патова ситуация, тъй като съм ваксинирана в Америка още края на април…, но се оказва, че хората, ваксинирани извън ЕС, не могат да си изкарат този въпросния зелен сертификат“, споделя Колева.

Все пак културата спечели нещо - автоматичното отпадане на ограниченията за капацитет.

Само след ден, един от най-обичаните български певци ще отпразнува рождения си ден с грандиозен концерт. В "Арена Армеец" ще има мобилна лаборатория, в която всеки без сертификат ще може да се тества преди събитието.

Изпълнителят призова всички да приемат медицината с малко повече доверие.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1937 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини