Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън се завръща в зала „България“

  • 20 септември 2021 13:54

  • 1092
  • 0
Звездата на Метрополитън опера Томас Хемпсън се завръща в зала „България“
© Софийска Филхармония

Томас Хемпсън - звезда на Метрополитън опера и най-популярният баритон на САЩ, се завръща в София след изключително успешния си концерт през май 2018 г. На 31 октомври 2021 със Софийската филхармония и под диригентството на маестро Найден Тодоров той ще представи нова програма с любими арии и дуети от популярни опери. Изненада за публиката ще бъде неговата партньорка на сцената.

Носителят на Грами, Ехо Класик и наградата Live Legent (Жива легенда) на Конгреса на САЩ, е сред най-уважаваните и иновативни музиканти на нашето време. Той е артист, който завладява не само с гласа си, но и със сценичното си присъствие. Репертоарът му включва над 80 роли, а дискографията му – над 170 албума, сценичен партньор е на Анна Нетребко, Соня Йончева и Йонас Кауфман, Рене Флеминг и още цяла плеяда от оперни звезди. Томас Хемпсън е признат по всички краища на света. Сред многобройните му награди са и Орденът на изкуствата и книгата във Франция, Австрийският медал на изкуствата и науките, титлите “Камерзенгер” на Виенската опера, наградата на Концертгебау. Наградата Хуго Волф и Heidelberger Frühling Music Prize. Американският баритон е четирикратен носител на най-голямата награда за класическа музика “Ехо Класик” и почетен член на Кралската музикалната академия в Лондон.

В годината на пандемия Томас Хемпсън беше много активен в социалните мрежи. В лайфстрийма Thursdays with Thomas for IDAGIO той направи повече от сто интервюта със свои колеги от света на класиката, с които обсъдиха както забавната страна на сцената, така и наболели проблеми в жанра.

Последните ангажименти на Томас Хемспън бяха в постановката „Така правят всички“ на Teatro del Maggio във Флоренция и на фестивала Waiblinger Kultursommer, където заедно с цигуларя Даниел Хоуп (гостувал в София през пролетта на тази година) представиха програмата си Романтична нощ: Холивуд в Уайблинген.

Маестро Найден Тодоров е сред най-успешните диригенти и културни мениджъри у нас. Диригентският му дебют е на 16 години в Пловдивското музикално училище „Добрин Петков” със създадения от него Младежки оркестър „Пловдив”. През 1996 завършва Виенския университет като студент на Урош Лайовиц и Карл Остерайхер, специализира в Академия „Рубин“ в Йерусалим при Менди Родан. В Нов български университет завършва магистратура, а в Лондон прави докторат.

От 1998 е поканен за диригент на Северно-израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Следват гастроли в най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка. Гастролирал е в Австрия, Германия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания, Швейцария, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Румъния, Сърбия, Македония, Косово, Полша, Чехия, Словакия, Турция, Русия, Израел, Египет, Китай, Южна Корея, Япония, САЩ.

Пласидо Доминго: Утре ще бъда на сцената до една изключителна певица като Соня Йончева

Работил е с всички симфонични оркестри и оперни театри в България, но особено е свързан със Софийската филхармония, където дебютира през 2001. От 2004 е неин постоянен, по-късно главен гост- диригент, а през 2017 е избран за директор. Найден Тодоров и Софийските филхармоници свирят през 2008 в залата на Юнеско в Париж, през 2018 на концерт, откриващ Българското председателство на Европейския съвет в зала БОЗАР в Брюксел, а през 2019 с голям успех в Златната зала на „Музикферайн” във Виена и в зала „Ватрослав Лисински” в Загреб.

От 2018 той е водещ на ТВ предаване „На концерт с БНТ 2“. Наскоро издаде и първата си книга с разкази „Полъх от ангели“. Билети за изключителното събитие са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1092 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини