Кралският артистичен кръг в Барселона награди Вежди Рашидов със златен медал

  • 09 юли 2021 10:15

  • 1688
  • 3
Кралският артистичен кръг в Барселона награди Вежди Рашидов със златен медал
© Булфото

Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко е награден със златен медал на Кралския артистичен кръг (Real Circulo Art?stico, RCA) в Барселона, съобщават от екипа на българския скулптор.

Церемонията се е състояла вчера вечерта в двореца "Пинятели" на ул. "Аркс", в центъра на каталунската столица. Средновековната сграда, архитектурен паметник на културата, е седалище на авторитетната институция. На официалното събитие са присъствали ценители, колекционери, изкуствоведи, собственици на галерии, бизнесмени, представители на българската общност, както и генералният консул на България Цветелин Цолов.

"Връчваме максималната награда на Кралския артистичен кръг, на скулптора Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, като признание за неговото творчество и за популяризиране на българското изкуство като министър на културата на България", е заявил Жозеп Феликс Бентз, президент на Кралския артистичен кръг на Барселона и член на Международната конфедерация на арт критиците. Известният изкуствовед е подчертал значителния принос на Рашидов за укрепването на връзките между България и Каталуния.

Вежди Рашидов: Борисов ще се оттегли, дава път на младите

"Колкото и награди да имам, това отличие ми е много скъпо, защото е медал на приятелството. Най-важното е, че две страни с много богата, древна култура и история се опознаха и, ако съм бил за малко посредник на това, се чувствам много щастлив", е казал Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. На 11 октомври 2018 г. той и художникът Николай Янакиев откриха в Барселона съвместна изложба от 12 скулптори и 11 живописни платна в най-старата професионална галерия в Испания, основана през 1881 г.. Златната книга на Кралския артистичен кръг съхранява подписите на двамата български творци, редом до посланията на Хуан Миро, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

Сред творчеството на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко е и неговият "Портрет на Гауди". Увековеченият образ на прочутия архитект на емблематичната за Барселона катедрала "Саграда фамилия" и други знакови сгради в Каталуния, е изваян от бронз. Кралският артистичен кръг на Барселона е институция, създадена за развитие на изкуството. Основана е през 1881 г. от няколко художника и е призната от крал Алфонсо 13-и през 1916 г. В тази институция се е развила голяма част от каталунския модернизъм. Там днес се представят изложби на художници от цял свят, има зали за обучение по рисуване, за концерти, конференции, както и за други културни събития.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1688 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Що бе....

2021.07.09 | 10:51

1
какво не му харесвате на гробаря Минеков?

2021.07.09 | 12:44

3
И ОТРОВНИЯТ МИ НЕ КОВ ЩЕ УМ РЕ ОТ ЗА ВИСТ
Баш майстора

2021.07.09 | 11:05

2
Абе, Минеков нема ли да го наградят поне от Москва за големият принос към соцреализма и великите творби на некъдърият му баща ,иначе то се знае че той не е художник а гробокопач на капитализма и ако не беше баща му никога нямаше да зъвърши художествена академия а някой селскостопански институт също като шапкаря президент ако беше се родил преди комунистическите облаги сега най много да караше такси.

Добави коментар

Водещи новини