"Опера на стадиона" в Стара Загора ще отбежи петия си рожден ден с шедьовъра на Верди "Аида"

  • 06 юли 2021 08:35

  • 963
  • 0
"Опера на стадиона" в Стара Загора ще отбежи петия си рожден ден с шедьовъра на Верди "Аида"
© Булфото

"Опера на стадиона" ще отпразнува на 10 юли от 20:00 часа на стадион "Берое" в Стара Загора своя пети рожден ден с представянето на величествената творба на Верди - операта "Аида". С този спектакъл Старозагорската опера се присъединява и към световните чествания на 150 години от премиерата на операта "Аида", обяви директорът на трупата Огнян Драганов, който е и режисьор на спектакъла. Остават точно четири дни до премиерата на стадион "Берое", на който по традиция ще има хиляди зрители от региона, предаде БТА.

Спектакалът ще бъде на 10 юли, като този път на мястото на починалия от COVID-19 миналата година Камен Чанев в образа на Радамес ще бъде добре познатия на тукашните меломани италиански тенор Дарио Ди Виетри. В Стара Загора той гостува по покана на директора Огнян Драганов в премиерната оперно-куклена продукция на операта "Турандот". Сега българските меломани ще могат да го видят и чуят и като Радамес - роля, донесла много успехи на певеца.

Многократно участва в забележителната постановка на Франко Дзефирели на Арена ди Верона, гостува в мегапродукцията на Варшавската опера в Дубай, през 2019 година пее на египетските пирамиди в Гиза, а в края на май тази година е отново Радамес в постановката на операта на Кайро, посветена на 150 години от първото представяне на грандиозното оперно произведение. Дарио ди Виетри винаги се връща в България с много топло чувство и не пропуска да заяви своето приятелско отношение към колегите си и състава на Старозагорската опера. Идва тук след ангажимент в няколко тематични оперни гали на музикалния фестивал в Картагена в далечна Колумбия. Очаква с нетърпение срещата с българската публика на стадион "Берое".

Огнян Драганов припомни, че Ди Виетри е сред най-талантливите ученици на Павароти, Катя Ричарели и Бруна Балиони, а последното му засега излизане в тази роля е било през май в египетската столица Кайро. През годините е имал гастроли на сцените на Миланската Скала, Римската опера, Арена ди Верона, Сан Карло в Неапол, Фестивала "Пучини" в Торе дел Лаго, Гръцката национална опера, Полската национална опера, Операта в Дубай, Центъра за изкуства в Сеул. На огромната сцена на стадион "Берое" италианският гост ще си партнира с мецосопраното Даниела Дякова /Амнерис/, а партиите на Аида ще изпълнява Елена Баръмова.

Маестро Оливър фон Донани ще дирижира "Тоска" в Софийската опера

Над 250 души ще се включат за реализацията на спектакъла: оркестър, хор с хормайстор Младен Станев, балетът под ръководството на Силвия Томова, представители на прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур", детско-юношеска школа за опера и балет към трупата. Диригент ще бъде проф. Ивайло Кринчев, а сценографията е на художниците Венцислав Петров и Иван Господинов. Костюмите по проектите на италианеца Салваторе Русо ще бъдат адаптирани от Теодора Джамбазова.

С постановката на "Аида" ще стартират оперните вечери на Античния форум в Стара Загора. За 16 юли е премиерата на "Тоска" на Джакомо Пучини с участието на сръбския баритон Желко Лукич в образа на барон Скарпия, който пристига за пръв път у нас по покана на Огнян Драганов. С този спектакъл ще бъде отбелязана 30-годишната творческа дейност на известното ни сопрано Цветелина Василева, която ще изпълни ролята на Тоска. 

Последвайте канала на

Теодора Александрова
963 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини