С поредица от прояви Националният военноисторически музей ще отпразнува 105 г. от своето създаване

  • 02 юли 2021 16:43

  • 726
  • 0
С поредица от прояви Националният военноисторически музей ще отпразнува 105 г. от своето създаване
© МО

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи 105 години от създаването си с поредица от събития. Музеят ще работи с вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция от 18.00 ч. до 23.00 ч. на 3 юли и от 10.00 ч. до 17.00 ч. на 4 юли. Това съобщават от пресцентъра на музея.

Празничният маратон ще започне със специална програма на 3 юли вечерта, когато се отбелязва и европейската инициатива „Нощ на музеите“. За настроението на всички, решили да отбележат празника на Музея, ще се погрижат Представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Националната гвардейска част. В късните часове на деня присъстващите ще могат да наблюдават уникалното огнено шоу на клуб „Дивинитас“.

Всички любители на българското кино ще имат възможност да гледат четири български филма от 20-те и 40-те години на миналия век, представени от Българската национална филмотека в тазгодишния Сезон на класическия филм, организиран от Асоциацията на Европейските синематеки. Прожекциите ще бъдат съпроводени с музика на живо, изпълнена от Бояна Зарева – цигулка, и Ясен Обретенов – пиано.

Асеновград се включва в "Европейска нощ на музеите"

С богата програма в инициативата „Европейска нощ на музеите“ ще се включат и филиалите на НВИМ. Музеят на авиацията ще работи с вход свободен на 3 юли от 10.00 ч. до 20.00 часа. Посетителите ще могат да разгледат и фотоизложбата „Музей на авиацията – вече сме на 30“, посветена на годишнината от неговото създаване. От 10.00 до 14.00 ч. дошлите в музея ще могат да се включат в много работилници и ателиета с „магически“ преживявания, „научни“ експерименти и фокуси.

Безплатни ще са посещенията и във Военноморския музей във Варна на 3 юли от 17.00 ч. до 23.00 ч. Наред с постоянната си експозиция и кораб-музей „Дръзки“ посетителите ще имат възможност да разгледат и най-новата изложба „Варненското пристанище. Началото…“, посветена на 115-ата годишнина от създаването на пристанището. За настроението на всички, избрали да „нощуват“ в Музея, ще се погрижи Представителният духов оркестър на Военноморските сили с концерт от 18.30 ч. Военноморският музей също ще предложи на своите гости възможността да гледат четири български филма от 20-те и 40-те години на миналия век.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
726 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини