Излезе книга "за смеха и сълзите" на жителите на молдовската Твърдица

  • 31 май 2021 13:49

  • 397
  • 2
Излезе книга "за смеха и сълзите" на жителите на молдовската Твърдица
© Pixabay

Издадена е книга за смеха и сълзите на бесарабските българи - жители на молдовския град Твърдица, район Тараклия. Писателят и журналист, твърдичанинът Дмитрий Балтажи публикува книга "Смехът и сълзите на Твърдица". Сборникът включва 40 разкази за реални истории от живота на бесарабските българи с хумористичен и драматичен характер, информира БТА.

Писателят е работил над първата си книга в продължение на 10 години. Историите в сборника са написани на книжовен български език и обхващат събития от живота на твърдичани от 20 век - времето на Великата отечествена война и последвалия глад. В книгата има истории и за сегашното време. "За това, което беше през 40 и 50-те, естествено, тези герои ги няма. За тях разказаха техните синове, съседи и познати. Има герои, с които лично съм разговарял. Написах първата си история през 1995 г., наречена "Съвършеният шегаджия". Имахме един дядо. Така, че писах за него", отбеляза авторът.

Започва Пролетният панаир на книгата

Дмитрий Балтажи сподели, че професор Елена Налбантова му е помогнала с превода от диалекта. "Книгата прочетох два пъти. Наистина Димитър Балтажи е разказвач от Бога! А за твърдичаните ще е още по-интересна, защото за разлика от мен, те познават и героите, и местата. Като изследвач на българската бесарабска литература искам да ви кажа, че с тази книга започва нов етап в нейната проза. И съм щастлива, че "бабувах" за появата на книгата", цитира думите на специалиста по българска възрожденска литература и преподавател във Великотърновския университет професор Елена Налбантова директорът на фондация "Български дух" Олег Косих в социалните мрежи.

"Много голямо постижение е да се обединят толкова много различни хора с една безкористна цел. Това е много показателен урок, когато вместо да се карат по повод каква трябва да бъде корицата на дадената книга, хората се концентрират върху главното - нейното съдържание", смята Косих. "Много от бесарабските българи от район Тараклия, намиращи се далеч от родината, дадоха пари за издаването на книгата. Цяла Европа се интересува от смеха и сълзите на Твърдица", каза Дмитрий Балтажи. 

Novini.bg
397 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
XXX

2021.05.31 | 14:04

1
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ
абе,

2021.05.31 | 18:16

2
що не го ду.... под вода?!

Добави коментар

Водещи новини