Ето екипа, с който проф. Минеков ще подобри ситуацията в културата!

  • 25 май 2021 14:36

  • 1136
  • 1
Ето екипа, с който проф. Минеков ще подобри ситуацията в културата!
© Булфото

На пресконференция днес министърът на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си представи членовете на екипа си, както и приоритетите, по които вече се работи. Заместник-министри са проф. д-р Борислава Танева, с ресор „Сценични изкуства, художествено образование и авторско право”; доц. д-р Пламен Славов с ресор „Културно наследство и визуални изкуства”; Весела Кондакова, с ресор „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности”.

 Министър Минеков очерта няколко основни приоритета в работата си: подготовка  на промени в Закона за културното наследство, Закона за филмовата индустрия, Закона за закрила и развитие на културата, Закона за авторското право и сродните му права, Закона за радиото и телевизията, Закона за меценатството. За целта са създадени инициативи групи, които вече са започнали дейност.

 Друг важен момент в работата на новия екип на Министерството ще бъде създаването на Регистър на  независимите артисти, грижата за които, по думите на министъра, следва да бъде на необходимото равнище. Във фокус ще бъде и нормалното функциониране на медиите в среда, в която има свобода на словото, реалното изсветляване на собствеността им, финансирането и функционирането в обществен интерес на обществените електронни медии, като се планира и конференция, на която казусът ще бъде дискутиран по-подробно.

Проф. Минеков готов да поиска оставката на Кошлуков: Откъде-накъде БНТ ще прекъсва заради ГЕРБ?

 Министър Минеков съобщи още, че е инициирал проверки на различни проекти под шапката на ведомството, включително този за изпълнение на т.нар. „Български Лувър”, както и ревизия на дейността на второстепенни разпоредители и търговски дружества към Министерството. Информация за проверките ще бъде предоставена след тяхното приключване. 

 

 Министър Минеков сподели и идеята си за създаване на специализиран полицейски отряд по охрана на културното наследство, съвместно с Министерството на вътрешните работи. По думите му страната ни може да почерпи и от международния опит в тази сфера. По-строга регулация на иманярството, осветляване на колекционерството и развитие на културните връзки със съседните ни държави също са в приоритетите на програмата на новия екип на Министерството.

 

 На въпрос как би гарантирал изпълнението на всичко започнато министър Минеков отговори, че се върви към политическа нормалност и той ще бъде своеобразен ревизор на дейността на своя наследник.

Последвайте канала на

Novini.bg
1136 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
пенсионер

2021.05.25 | 17:35

1
а уредбата по мятането на яйца,риби,бесилки КОГА ИДИОТЕ.

Добави коментар

Водещи новини