Изложба и албум представят творчеството на Андрей Даниел, пръснато в колекции у нас и по света

  • 07 април 2021 15:05

  • 567
  • 0
Изложба и албум представят творчеството на Андрей Даниел, пръснато в колекции у нас и по света
© wikipedia

Изложба "Между две епохи" и придружаващият я албум са резултат от направеното проучване и събирателство на произведенията на Андрей Даниел (1952-2020), пръснати по държавните и частни колекции из цялата страна и в чужбина, съобщават от Софийска градска художествена галерия (СГХГ), домакин на събитието от 13 април до 13 юни.

Проектът се реализира благодарение на съдействието на семейството на художника, Съюза на българските художници, Националната художествена академия, Националната художествена галерия, държавните, общински и частни галерии в София и страната, негови колеги - художници и изкуствоведи, фотографи и частните колекционери.

Девет деца от Плевен са финалисти на международния конкурс "Звездни мечти" в Москва

От издирените и описани в изданието над 500 живописни творби посетителите ще могат да видят над 160 от тях, разположени на двата етажа на галерията. Включени са някои от най-ранните му прояви, творби от 80-те години, които са получавали различни награди. Има и такива, които близо 30 години не са били излагани пред столичната публика. Има и произведения от емблематични цикли, и значими теми за цялостното творчество на Андрей Даниел, определящи мястото му сред най-изтъкнатите български художници от последните години.

През 2019 г. Андрей Даниел бе поканен да подготви самостоятелна изложба, заедно с екипа на СГХГ. В процеса на обмисляне какво и как да се подбере за предстоящата експозиция, художникът неочаквано ни напусна, разказват от галерията. Неговата загуба наложи преосмислянето на целия проект, запазихме избраното приживе от твореца заглавие - "Между две епохи" и произтичащата от него идея за развитие на изложбата, допълват от СГХГ.

Андрей Даниел е роден в Русе. Син е на известния театрален режисьор Леон Даниел. Работи основно в областта на живописта, но също и на стенописта, сценографията, графиката и оформлението на книгата. Има над 100 участия в изложби и над 50 публикации. Автор е на книгата "Неща, места и хора" (2011).

През 1986-1987 г., заедно с Греди Асса, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и изкуствоведът Филип Зидаров основават групата за авангардно изкуство "Градът". В този период Андрей Даниел работи с нетрадиционни техники - инсталации, обекти, но веднага след разпадането на групата през 1991 г. се връща към стария си занаят - рисуването.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини