Приемат предложения за "Живи човешки съкровища - България"

  • 23 март 2021 15:34

  • 689
  • 0
Приемат предложения за "Живи човешки съкровища - България"
© Община Русе

В Русе приемат предложения за попълване на националната система за опазване на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища - България", съобщават от областната управа в града.

Новата процедура ще се състои от идния месец до юни тази година. Инициативата е част от пилотна програма на ЮНЕСКО, чието начало е поставено у нас през 2008 година. Целта е съхраняването на знанията и уменията, свързани с уникалността на родните традиции и най-вече празници, обреди, игри, както и фолклорното богатство на отделни райони, допълни БТА.

Румен Радев удостои с Почетния знак на президента проф. Жени Захариева

Кандидатурите от Русенско трябва да се подават в Областната администрация до 10 май тази година. Право на номинации имат народните читалища, общинските, регионалните и държавните музеи, както и юридически лица с нестопанска цел и с предмет на дейност в сферата на нематериалното културно наследство.

От областната управа припомнят, че списъкът се обновява на две години. В него през 2010 г. е включена маскарадната игра Джамал от русенското село Кошов. Джамалът е зимна обредна игра в периода след Мръсните дни, която се изпълнява по Ивановден от ергени, водени от женен мъж. Заедно те разиграват чучело в животинска форма, наречено Татунчо. Играта на маскарадната дружина цели да създаде ред, да подреди света след хаоса, настъпил с края на старата година и с изминалите мръсни дни. Ритуалът датира от 1877 година.

По Ивановден Татунчо ходел по къщите да гони злите духове и да благославя за здраве и берекет. Постепенно маскарадният обред бива забравен, но през 1975 г. инициативни самодейци успяват да го възстановят. Джамалът е представян на фолклорни събори, фестивали и празници, като е печелил много награди.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
689 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини