Софийската филхармония свири под диригентската палка на световнопризнатия маестро Фредерик Шаслен

  • 22 февруари 2021 11:54

  • 429
  • 0
Софийската филхармония свири под диригентската палка на световнопризнатия маестро Фредерик Шаслен
©

Един от най-обичаните и популярни диригенти и композитори Фредерик Шаслен гостува в зала “България” на 7 март. Под диригентската му палка Софийската филхармония ще представи неговите „Тема и вариации за тромбон и оркестър върху симфония No 3 от Г. Малер“, Четири последни песни от Рихард Щраус и Симфония № 38 „Пражка“ от Моцарт..

Солисти в концерта са първият тромбонист на Концертгебау Йорген ван Райен и ученичката на Райна Кабаиванска Мария Радоева.

Роденият в Париж диригент, композитор, пианист и писател Фредерик Шаслен получава образованието си в Парижката консерватория и в Моцартеума в Залцбург. Между 1987 и 1989 е асистент на Даниел Баренбойм с Оркестъра на Париж и на фестивала в Байройт, а през следващите две години е асистент на Пиер Булез в Ensemble Intercontemporain. След това става музикален директор на Операта в Руан (1991 – 94), Симфоничния оркестър на Йерусалим (1998 – 2001), Манхаймския национален театър (2004 – 2007), Операта на Санта Фе (2009 – 2013) и отново оглавява Йерусалимския симфоничен оркестър (2011 – 2019).

Дирижирал е множество оперни спектакли – в Метрополитън в Ню Йорк, операта в Лос Анджелис, Дойче опер – Берлин, Баварската Щатсопер в Мюнхен, оперите в Лайпциг, Дрезден, Мадрид, Болоня, Рим, Венеция, Торино, Токио, Осло, Копенхаген. Прави своя австрийски дебют на фестивала в Брегенц в постановката на „Набуко” (1993, 1994), там през следващите две години дирижира и „Фиделио”. От 1997 е редовен гост-диригент на Виенската опера, където е дирижирал 250 спектакъла на 34 различни творби. А с Виенската филхармония е концертирал като диригент и като пианист (Малер – Пета симфония, Бетовеновия Пети клавирен концерт). Сред изявите му напоследък са новите постановки на „Хофманови разкази” в Дрезден и в Копенхаген.

Бил е диригент на всички големи френски оркестри (Националния оркестър, Оркестъра на Париж, Парижката опера, Оркестъра на Френското радио), оркестрите на Миланската Скала и Торино Rai, Лондонската филхармония и Лондондски симфоници, Манчестърския Hallé, Виенската филхармония и Виенски симфоници, Националния оркестър на Испания, Оркестъра на Фондация Гулбенкиан (Лисабон), Израелската филхармония, Филхармонията на Нагоя. Изпълнявал е някои концерти за пиано като солист и диригент (двата клавирни концерта на Равел и петте концерта на Бетовен с Виенската филхармония, Моцарт KV 488 с Виенски камерен оркестър).

Фредерик Шаслен се утвърждава и като композитор, и с литературното си творчество. Автор е на есе „Музика във всяко чувство”, публикувано в Париж (изд. France-Empire) и Германия (изд. Böhlau), достъпно на английски в Kindle. През 2017 издава роман за живота на Малер „Да бъдеш Густав Малер” (изд. Fayard, Париж). Като композитор той създава пет опери, сред които особено известна е „Брулени хълмове”; също и над петдесет вокални творби за сопран, мецосопран и баритон по стихове на Роберт Фрост, Жан Кокто и др. Откъси от оперите му са били изпълнявани и записвани от най-прочути певици, като Анна Нетребко, Натали Десай, Олга Перетятко и Диана Дамрау (тя включва арии на Шаслен в своя CD „Damrau Forеver”). Сред симфоничните му композиции са сюита „Шагал”, „Gipsy Dance” за цигулка и оркестър, Концерт за виолончело и други оркестрови опуси. Прави собствена оркестрация на Десетата симфония на Малер, изпълнена на 30 ноември 2018 със Загребската филхармония под негово диригентство. От май 2019 се подготвя новата му опера-мюзикъл „Монте Кристо”, поръчана от Пласидо Доминго за операта в Лос Анджелис. Планирани са постановки и във Валенсия, Париж, Монте Карло, Болоня, Лисабон и Виена.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
429 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини