Петима художници са номинирани за Националната награда за живопис на името на Майстора

  • 15 януари 2021 12:16

  • 422
  • 0
Петима художници са номинирани за Националната награда за живопис на името на Майстора
© Булфото (архив)

Петима художници са номинирани за Националната награда за живопис на името на Майстора, съобщиха от художествената галерия в Кюстендил. Това са авторите Георги Лечев, Димитър Чолаков, Йордан Кисьов, Румен Гашаров и Румен Жеков. Лауреатът ще бъде обявен по време на традиционното събитие по официалното връчване на приза, което се прави на 1 февруари - рождения ден на Владимир Димитров - Майстора, в галерията в Кюстендил.

Националната награда е учредена от Община Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Носителят й получава статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев, 5000 лева от община Кюстендил и 2000 - от Министерството на културата.

Наградата съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова.

Последвайте канала на

Novini.bg
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини