Кръщават улица на Георги Калоянчев в Градоман

На днешната дата е роден един незабравим бургазлия с огромен талант - Георги Калоянчев. Нека си спомним за него с усмивка, не с тъга. Вечна му памет! Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов, който публикува снимка с незабравимия актьор.

Георги Калоянчев или Калата, както го наричаха близките му колеги и приятели, е роден на 13 януари 1925 г. Записва се да учи актьорско майсторство в София. Има незабравими роли както в театъра, така и в киното. Дебютира в киното с филма "Утро над родината". Оставя след себе си десетки роли. Калата почива на 18 декември 2012 г. 

За него днес си спомниха и от Община Банкя. Именно там Калоянчев беше председател на Съвета на културата.

"В къщата му в квартал Градоман, където днес е неговият син Ивайло Калоянчев, вероятно още отекват репликите от репетициите му на култови български филми и пиеси. И до днес се помнят участията му в Летния театър на празниците на „Минералната вода, здравето и дълголетието”. И до днес ни развеселява в ролята на Бай Ганьо от едноименния филм, мятайки се от парапета в басейна в Голямата балнеолечебница, за да изрази по негов си, байганьовски начин, патриотичното си чувство", отбелязват от администрацията на Банкя. 

Муки: Стоянка Мутафова безумно обичаше театъра

Обмисля се възможността на негово име да бъде наречена улицата, в Градоман пред къщата му, запазила още спомена за неговите стъпки и присъствие.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Култура

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет