Местят 60 000 книги в нова сграда на библиотека в Бургас

05 януари 2021 15:43

Местят 60 000 книги в нова сграда на библиотека в Бургас
© bulphoto
366 0

Започна преместването на всички 600 000 книги на РБ "П. К. Яворов" в новата сграда на ул. "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Това е целият фонд на библиотеката, които ще бъде събран на едно място.

Досега те се помещаваха в 4 различни сгради.

В уютните вътрешни пространства вече са подредени десетки стелажи и удобна мебелировка. Обособени са зони за деца, тинейджъри и възрастни. Предвидени са помещения за експозиционни площи, рецепция с информационен пункт, детски отдел и интерактивна зала, зала за образователни курсове и зона за детско творчество. Обособен е отдел заемане на книги за дома и възрастни, административни отдели, конферентна зала с капацитет 76 места, където ще могат да се представят и постановки на Кукления театър, съобщава Агенция Булфото.

Русенската библиотека купи машина за стерилизиране на книги

Библиотеката ще заложи максимално на актуалните технологии, които се използват в най-съвременните библиотеки по света. Сред новите и интересни неща, с които ще изненада своите посетители е Z Space стена с образователни модули, интерактивен магичен под FUNTRONIC, LED видеостена с професионални дисплеи, бърза дигитална заявка на заглавие, прахосмукачка и две стационарни машини за почистване на изданията, пясъчна кутия по физическа география, образователно- игрови център, автоматична система за инвентаризация.

За удобство на читателите ще бъде поставена работна станция за самообслужвне на читатели, която наподобява на банкомат. Там всеки читател, който желае да си върне книгите сам, без да се налага да изчаква да бъде обслужен.

 

Мая Йорданова
366 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар