"Дневникът на Дебелянов" е написан от потомък на поета

  • 15 декември 2020 14:08

  • 372
  • 0
"Дневникът на Дебелянов" е написан от потомък на поета
© pixabay

Белетристика, мистификация и документалистика се смесват в "Дневникът на Дебелянов". Авторът е университетският преподавател и литературен изследовател Роман Хаджикосев, който е потомък на поета, уточняват издателите от "Персей".

Непозната жена се обажда на Хаджикосев, твърдейки че брат ѝ е открил дневник на Дебелянов в Северна Македония. Оттук тръгва сюжетът на книгата. Според проф. д-р Стилиян Стоянов "Дневникът на Дебелянов. Синият бележник" е поетическа и интелектуална игра със закачки, загадки и асоциации, които провокират читателя.

"Дневник, намерен във вана" от Станислав Лем за първи път на български език

Самият автор назовава като художествен експеримент този свой първи опит в прозата, който е извън литературно-историческата проблематика.

Книгата е "игра, мистифицирала със средствата на епистоларната белетристика последните месеци от живота на поета", коментира проф. Цветан Ракьовски. По думите му текстът на книгата не се чете, а се поглъща. И причината според него е в интригата, в сполучливия опит да се очертае силуетът на една странна и противоречива личност, която носи усещането за близък край още десетина месеца по-рано.

Авторът ползва биографична, военна, историческа и художествена литература, за да създаде максимално достоверен образ на Дебелянов - автентичен на фронта, както и в хронологията на реалните събития през 1916 г.

Роман Хаджикосев е доцент в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград, където преподава нова българска литература. Автор е на статии и учебници, както и на книгите "Модели на смъртта в българския роман между двете световни войни", "Премълчаните гласове.

Румънската литература и Михаил Садовяну", "Пътуващият българин". Той е син на проф. Симеон Хаджикосев, а майка му Мария е от Дебеляновия род - нейната баба Найда е първа братовчедка на Димчо и от есента на 1903 г. до пролетта на 1904 г. го приема в своя дом в Пловдив. Там Дебелянов прекарва последните тъжни месеци в този град, което намира отражение в класическия му сонет "Пловдив".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини