Отворено писмо до Борисов и Ангелов: Оставете книжарниците отворени!

  • 25 ноември 2020 11:26

  • 1322
  • 0
Отворено писмо до Борисов и Ангелов: Оставете книжарниците отворени!
© Pixabay

Писмо до премиера, здравния министър и министъра на културата изпратиха от Асоциация „Българска книга“. Те изразяват тревогата от затягането на мерките заради COVID-19. Въпреки че осъзнават последствията от кризата от асоциацията настояват книжарниците да не бъдат затворени.

"Време е да се осъзнае истинската стойност и значение на книгите и четенето за развитието на обществото и за неговите по-добри перспективи. Със съжаление констатираме, че в предложения Национален план за възстановяване и устойчивост на книгите и четенето е посветена една единствена мярка, а именно – дигитализация на библиотечните фондове, мярка, която предложена в този вид е в посока, обратна на защитата на творческия труд", изтъкват от АКБ.

"Книгата може да е и храна, и лекарство – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение, упование и смисъл, вяра и кураж, че ще дойдат и други дни", подчертават още от асоциацията.

И посочват: Възможно е голяма част от книготърговците да решат да затворят по собствена инициатива. Но незатварянето на книжарниците като властово решение ще е ясен знак към хората, че книгата задоволява насъщни нужди и че без да храним и лекуваме душите си не можем да живеем.

От АБК уточняват също, че в чужбина книжарниците остават отворени.

Последвайте канала на

Novini.bg
1322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини